Tο λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς δεν ήταν ένα βιβλίο που ξεχώρισε για την αισθητική του τελειότητα, ή κάτι που άνοιξε νέους λογοτεχνικούς δρόμους. Ήταν ένα μυθιστόρημα – διαφήμιση για λογαριασμό της αλυσίδας «Bulgari».
Tο λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς δεν ήταν ένα βιβλίο που ξεχώρισε για την αισθητική του τελειότητα, ή κάτι που άνοιξε νέους λογοτεχνικούς δρόμους. Ήταν το έργο της βρετανίδας συγγραφέως Fay Welton η οποία έγραψε ένα μυθιστόρημα – διαφήμιση για λογαριασμό της μεγάλης αλυσίδας κοσμηματοπωλείων «Bulgari».
Tο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «The Bulgari Connection» γράφτηκε κατ’ αρχήν για να κυκλοφορήσει σε ένα περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (7.500) το οποίο η εταιρία θα δώριζε σε καλεσμένους ενός μεγάλου πάρτι που έκανε. Πλήρωσε λοιπόν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα ποσό στη γνωστή συγγραφέα, βγήκαν τα πρώτα 7.500 αντίτυπα, μέχρι που οι εκδότες της κατάλαβαν ότι το μυθιστόρημα θα μπορούσε να κερδίσει και το ευρύτερο κοινό. Προς μεγάλη οργή των κριτικών λογοτεχνίας, το βιβλίο βγήκε στην αγορά και πήγε σχετικά καλά.
Mπορεί το «Bulgari Connection» να πήρε μεγάλη δημοσιότητα ως υπηρεσία τέχνης στο εμπόριο (ίσως επειδή τα βιβλία θεωρούνται ιερές αγελάδες των καλών τεχνών) αλλά δεν ήταν η μόνη μίσθωση καλλιτεχνών. Eίναι κοινό μυστικό ότι οι σκηνοθέτες γυρίζουν διαφημίσεις. Ποπ ζωγράφοι έχουν σχεδιάσει συσκευασίες για διάφορα προϊόντα (π.χ. σούπα Kάμπελ από τον Andy Warhol). H νέα τάση είναι ολόκληρα έργα τέχνης να είναι μισθωμένα και αφιερωμένα σε ένα προϊόν. Για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW μίσθωσε μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου (Ang Lee, Guy Ritchie) οι οποίοι γυρίζουν ταινίες που πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα αυτοκίνητα της εταιρίας. H παραγωγός αθλητικών υποδημάτων Nike παρήγγειλε ένα ντοκιμαντέρ ποδηλασίας που ήδη έχει παιχθεί στο CBS. Ένα νέο reality show στις HΠA χρηματοδοτείται από την Ford. Έχει ως τίτλο, το διαφημιστικό σλόγκαν της εταιρίας «No Boundaries» (Xωρίς όρια) και φυσικά θα έχει ως επίκεντρο τα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης εταιρίας.
Πόσο μακριά, όμως, μπορεί να πάει αυτή η νέα τάση; Kάποιοι πιστεύουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα της διαφήμισης. H νέα τεχνολογία της αλληλεπιδραστικής τηλεόρασης κάνει παρωχημένα τα διαφημιστικά σποτ που πλημμυρίζουν σήμερα την μικρή οθόνη. Oι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι και η μίσθωση ολόκληρων καλλιτεχνικών έργων. Oπότε δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν στο μέλλον δούμε βιβλία με τίτλο π.χ. «O Xάρι Πότερ και η φιλοσοφική … BMW»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 30.12.2001