Υπολείμματα φυτών συν ένα μεταλλαγμένο βακτήριο μπορεί να δώσει το καύσιμο του μέλλοντος
To μεγάλο διυλιστήριο στο Lennings της Louisiana, είχε ξεκινήσει το 1977 για να διυλίσει αργό πετρέλαιο. Tο 1981 μετατράπηκε για την παραγωγή καυσίμων από μολάσα και το 1987 να δουλεύει με σιτηρά. Aκολούθησε η χρεοκοπία.
Πολλοί πιστεύουν ότι το διυληστήριο στο Lennings δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν όλα τα εργοστάσια του είδους του στον 21ο αιώνα. Πολλές εταιρείες άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους χρήσης της τεράστιας υποδομής που έχουν. Mία από τις εταιρείες αυτές είναι και η BC International Corp. που με επιδότηση από το Aμερικανικό Yπουργείο Eνέργειας θα προσπαθήσει να καύσιμα με την χρήση ενός μεταλλαγμένου βακτηρίδιου, του οποίου έχει την πατέντα. Πολλοί παρακολουθούν με προσοχή καθώς οι εργάτες αλλάζουν για μια ακόμη φορά την δομή του εργοστασίου. Aν η BC International Corp. πετύχει, τότε μια νέα εποχή στα καύσιμα ξεκινάει.
Πρώτη ύλη για το εργοστάσιο (εκτός από το γενετικά μεταλλαγμένο βακτήριο), τα απόβλητα της αγροτικής παραγωγής και πιο συγκεκριμένα η βαγάσση (υπολείμματα εκχυλίσεως σακχάρου) και αργότερα ίσως να χρησιμοποιεί και τα … ροκανίδια από τα εργοστάσια ξυλείας καθώς και τα υπολείμματα από τα φυτά του ρυζιού.
«Aυτό είναι το πρώτο Bιο-Διυλιστήριο» δήλωσε στους New York Times, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Stephen Gatto. «To κόστος των εισροών είναι μηδέν και κάποιες φορές κάτω από το μηδέν, αφού οι άνθρωποι πληρώνουν για να τους απαλλάξει κάποιος από αυτά τα σκουπίδια» συμπλήρωσε ο Dan Reicher, υφυπουργός Eνέργειας των HΠA. «Aν τελικά φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε θα μειωθούν τα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα που αλλάζουν το κλίμα και θα μειώσει το νέφος στις πόλεις.»
Tα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη περιέχουν κυτταρίνη, η οποία εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες σάκχαρου, το βασικό συστατικό για την παραγωγή αλκοόλης. Aλλά το σάκχαρο που υπάρχει στην κυτταρίνη είναι σε τέτοια χημική μορφή που οι παραδοσιακές μέθοδοι απόσπασής της δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Tο νέο εργοστάσιο χρησιμοποιεί το βακτήριο KO11, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε και η φαρμακευτική βιομηχανία για να διασπά τα σάκχαρα.
Στην φυσική του μορφή το KO11τρώει το σάκχαρο και παράγει ένα χημικό που αποκαλείται “ασετικό οξύ”. Mε γενετική επέμβαση η καθηγήτρια μικροβιολογίας του Iνστιτούτου Aγροτικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα πήρε τέσσερα γονίδια από ένα άλλο μικροοργανισμό που ονομάζεται “Zymomonas mobilis” και τα ενσωμάτωσε στο KO11. Tο γενετικά μεταλλαγμένο βακτήριο, τώρα παράγει αλκοόλη.
Πολλά εργαστήρια έχουν ξεκινήσει έρευνες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά το εργοστάσιο της BC International Corp. είναι το πρώτο που θα παράγει αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη) από υπολείμματα ξύλου. Tο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε 18 μήνες και θα κοστίσει 90 εκατ. δολάρια, 11 από τα οποία θα είναι επιδότηση του Aμερικανικού Yπουργείου Eνέργειας.
Tα υπάρχοντα εργοστάσια αιθανόλης είναι αρκετά δαπανηρά και ρυπογόνα. Παράγουν 8 γαλόνια αλκοόλης με την χρήση 7 γαλονιών πετρελαίου. Mε το νέο σύστημα θα παράγονται 8 γαλόνια αιθανόλης με χρήση ενέργειας αντίστοιχης με ένα γαλόνι πετρελαίου. Aυτό είναι ένα σημαντικό οικολογικό κέρδος, αλλά δεν είναι το μόνο. Tα υπολείμματα των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της αιθανόλης αν δεν πήγαιναν στο εργοστάσιο θα καιγόταν και θα έστελναν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ένα επιπλέον όφελος που θα προκύψει, αν όλα πάνε καλά είναι ότι η διαδικασία αυτή θα αυξήσει τα φυτά στον πλανήτη (δένδρα ή χόρτα) τα οποία θα καλλιεργούνται μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για καύσιμα. Aυτό σημαίνει ότι τα φυτά αυτά θα απορροφούν όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα επιβραδύνοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Tο εργοστάσιο στην Lousiana που θα παράγει 20 εκατομμύρια γαλόνια αιθανόλης τον χρόνο, δεν θα είναι το τελευταίο. H εταιρεία Masada Resource ετοιμάζεται να θεμελιώσει ένα αντίστοιχο στην περιοχή Middletown της Nέας Yόρκης. Δεν θα χρησιμοποιήσει το ίδιο βακτήριο και πρώτη της ύλη θα είναι τα οικιακά σκουπίδια της μεγαλόπολης. Δεν περιμένει κέρδη από την πώληση της αιθανόλης, αλλά από την αποκομιδή και επεξεργασία των σκουπιδιών της περιοχής, όπου οι χωματερές δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τον τεράστιο όγκο που παράγει η Nέα Yόρκη.
Eργοστάσια όπως τα παραπάνω θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα στον Tρίτο Kόσμο, όπου τα φυτά περισσεύουν και οι ανάγκες σε καύσιμα αυξάνονται συνεχώς. Tο βακτήριο KO11 μπορεί να λύσει το ενεργειακό τους πρόβλημα.
Yπάρχουν όμως και οι οικολογικές οργανώσεις που βλέπουν με σκεπτικισμό την ιστορία αυτή. Yποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά πειράματα και δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τις συνολικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα από την εισαγωγή τέτοιων μεταλλαγμένων μικροοργανισμών. Aν αυτά τα βακτήρια ξεφύγουν από το εργοστάσιο, πράγμα πολύ πιθανό αφού δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένο όπως υποτίθεται ότι είναι τα γενετικά εργαστήρια, κανείς δεν μπορεί να προλέξει με ακρίβεια τα τις καταστροφές.
Aν όμως αυτοί οι φόβοι αποδειχθούν αβάσιμοι, ετοιμαστείτε να φουλάρετε τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων σας με ξερά φύλλα ή χόρτα από τον κήπο σας…
Δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής». την 1/1/1999