Με αφορμή τη βρώμικη προϊστορία της Greek Mafia και των διασυνδέσεών της με κύκλους της Αστυνομίας, η ανεξήγητη αποπομπή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.δίνει τροφή σε κάθε είδους συνωμοσιολογία.
Ουδείς κατάλαβε γιατί καρατομήθηκε ξαφνικά ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του. Ελπίζουμε μόνο ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα έχει εξηγήσει τους λόγους λεπτομερώς στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να μη βρεθούμε πάλι στην κατάσταση «ο πρωθυπουργός δε γνώριζε…».
Το ερώτημα της αποπομπής έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι λειτουργικό. Πώς είναι δυνατόν ένα ανώτατο όργανο, όπως είναι το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας» (ΚΥΣΕΑ), να θεωρεί πριν από ένα χρόνο (31.3.2022) τον κ. Κωνσταντίνο Σκούμα ικανό να αναλάβει την ηγεσία της Αστυνομίας, να ανανεώνει πριν από ένα μήνα τη θητεία του και, πριν ο νέος αρχηγός κλείσει 365 μέρες στη θέση, να αποστρατεύεται με «στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών»; (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 19.3.2023).
Καλοί κι άγιοι είναι αυτοί οι στόχοι, αλλά προ μηνός δε θέλαμε «τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της ΕΛ.ΑΣ.»; Κάποιος μπορεί να πει ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και οι πολιτικοί δεν είναι ντουβάρια για να μην αλλάζουν άποψη. Αλλά πάλι, αν με τόση επιμέλεια κάνει τις τοποθετήσεις ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και επτά κορυφαίοι υπουργοί, μπορούμε να φανταστούμε πώς τοποθετούνται οι σταθμάρχες.
Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι λειτουργικό· όλοι ξέρουμε σε τι κράτος ζούμε και πόσο επιμελώς κάνουν τη δουλειά τους οι κυβερνήσεις. Με αφορμή τη βρώμικη προϊστορία της Greek Mafia και των διασυνδέσεών της με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. μια τέτοια ανεξήγητη αποπομπή δίνει τροφή σε κάθε είδους συνωμοσιολογία. Ηδη διαβάζουμε πρωτοσέλιδα για την αστυνομία που «είναι στα χέρια της Μαφίας». Πιθανότατα πρόκειται περί ανοησιών οι οποίες όμως τρέφονται από την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, κάτι που επίσης δίνει την ευκαιρία στον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Σπίρτζη να ρωτά πώς συνδέεται η αποπομπή του αρχηγού «με τις προ μηνός αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ. από την Greek Mafia;» (19.3.2023).
Στη δημοκρατία ακόμη και η πιο ανόητη συνωμοσιολογία αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο. Τη διαφάνεια. Επομένως, είναι θεμιτό το αίτημα της αντιπολίτευσης για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να απαντήσει και ο απερχόμενος υπουργός στις αιχμές που άφησε για «Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21.3.2023