Δύο είναι τα παράδοξα στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μην αφήσει έρμες τις φοιτητικές εστίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρώτο είναι πως αυτό επιτρέπεται από το υπουργείο Παιδείας και το δεύτερο είναι πως το επιτρέπουν οι συνήθεις μπαχαλοεπαναστάτες.
Η είδηση, όπως την μετέφερε ο κ. Απόστολος Λακασάς, είναι ενθαρρυντική: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφάσισε να προσφέρει τα κενά δωμάτια των φοιτητικών εστιών, «σε όποιον πανεπιστημιακό, φοιτητή ή ερευνητή θελήσει να ταξιδέψει για το καλοκαίρι σε Λέσβο, Χίο ή Σάμο» («Καθημερινή» 6.6.2024). Λέμε «ενθαρρυντικό» όχι μόνο διότι αξιοποιείται η (έστω για δύο μήνες) σχολάζουσα δημόσια περιουσία, αλλά διότι τα πανεπιστήμια αρχίζουν επιτέλους να παίρνουν πρωτοβουλίες. Το όφελος δεν είναι μόνο το αντίτιμο –που είναι χαμηλό, ίσα ίσα να πληρώνεται η συντήρηση των δωματίων– αλλά το γεγονός ότι θα αποκτήσουν σχέση με την Ελλάδα και τα ακαδημαϊκά της πράγματα φοιτητές, ερευνητές κ.ά. Ποιος ξέρει; Μπορεί κάποιο καλοκαίρι να έρθει ο Μαρκ Μαζάουερ του μέλλοντος…
Το πρώτο περίεργο είναι πώς γίνεται αυτό να επιτρέπεται. Εχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χρειάζεται υπογραφή υπουργού για τα βάλουν τα ΑΕΙ πετρέλαιο θέρμανσης. Στα χρόνια της «Πρώτης Φοράς» ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει ότι «ο υπουργός ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης» κάποιου πανεπιστημιακού. Στις μέρες αυτής της κυβέρνησης η διοικητική λειτουργία των Εστιών πέρασε στα πανεπιστήμια, αλλά η κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης γίνεται έπειτα από… αίτημα στην Αθήνα.
Ας θεωρούμε σίγουρο ότι στη δαιδαλώδη νομοθεσία, κάποια από τις χιλιάδες διατάξεις που «ρυθμίζουν» τη λειτουργία των ΑΕΙ θα απαγορεύει τέτοιες πρωτοβουλίες. Ισως να υλοποιείται με την ανοχή του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά είναι πάντα υπό την αίρεση του επόμενου υπουργού που μπορεί να μην είναι τόσο ανεκτικός.
Υπάρχει και το δεύτερο παράδοξο, δηλαδή πώς το επιτρέπουν οι συνήθεις μπαχαλοεπαναστάτες. Αλλά γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Ηδη η προσκείμενη στο ΚΚΕ φοιτητική παράταξη ΜΑΣ υποστηρίζει ότι «κάνουν έξωση οικότροφων φοιτητών για να κάνουν τα δωμάτιά τους τουριστικά καταλύματα». Αυτό είναι απολύτως ψευδές αφού ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου διευκρίνισε στην «Κ» ότι «μπορούν να παραμείνουν στο δωμάτιο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου καταβάλλοντας 60 ευρώ τον μήνα. Για όσους αποχωρήσουν, τα πράγματά τους θα φυλαχτούν από το ίδρυμα δωρεάν». Αλλά αυτό δεν πτοεί τους «αγωνιστές» που απαιτούν να ανακληθεί «η απαράδεκτη απόφαση». Η συνέχεια στους δέκτες μας…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 8.6.2024