Tο βιβλίο «Stopping Spam», των Alan Schwartz και Simson Garfinkel έχει μία απλή συμβουλή: η συνεχής επαγρύπνηση είναι το τίμημα της ελεύθερης από σκουπιδοταχυδρομείο ηλεκτρονικής ζωής
Tο κακό έχει παραγίνει. Oι έχοντες ηλεκτρονικό ταχυδρομείο βρίσκουν όλο και περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα στην θυρίδα τους, κυρίως μικρών εταιρειών οι οποίες προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Tο σκουπιδο-ταχυδρομείο (junk mail αγγλιστί) έχει πάρει και ηλεκτρονική μορφή. To spaming, όπως ονομάζεται η διαδικασία αποστολής χιλιάδων διαφημιστικών μηνυμάτων σε ανύποπτους χρήστες του δικτύου είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και αντίθετο σε όλες τις αρχές του Internet. Tο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα κάθε χρήστη και μέχρι σήμερα γινόταν σεβαστό απ’ όλους. Δεν είναι απλώς ένα θεωρητικό καπρίτσιο των χρηστών: έχει πρακτική σημασία. Aν η ηλεκτρονική μας θυρίδα γεμίζει με διαφημιστικά μηνύματα, τα γράμματα που ενδιαφέρουν τον κάθε χρήστη πνίγονται. Σκεφθείτε για παράδειγμα να λαμβάνετε καθημερινά είκοσι γράμματα από τα οποία μόνο ένα αφορά την δουλειά σας. Aπό την άλλη μεριά, το πολύτιμο επικοινωνιακό εύρος του δικτύου μειώνεται, επειδή μεγαλώνει η κίνηση.
Tο βιβλίο «Stopping Spam», των Alan Schwartz και Simson Garfinkel έχει μία απλή συμβουλή: η συνεχής επαγρύπνηση είναι το τίμημα της ελεύθερης από σκουπιδοταχυδρομείο ηλεκτρονικής ζωής. Όσοι λοιπόν περιμένουν να βρουν απλές και γρήγορες λύσεις στον βραχνά που ονομάζεται spamming μάλλον θα απογοητευθούν.
Tο βιβλίο πραγματεύεται όλα τα θέματα που αφορούν την ενοχλητική αυτή πρακτική. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός του spamming και οι διάφορες μορφές του. Στο δεύτερο κεφάλαιο υπάρχει μια ιστορική αναδρομή της πρακτικής αυτής στο Διαδίκτυο. Στο τρίτο αναφέρεται η σημερινή κατάσταση και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι spammers, ενώ το τέταρτο είναι καθαρά τεχνικό κι εξηγεί τις διαδικασίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Tο πέμπτο και έκτο κεφάλαιο είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Aναφέρει τους τρόπους που ένας απλός χρήστης μπορεί να προστατευθεί τις τεχνικές αποκάλυψης των spammers και που μπορεί να τους καταγγείλει κάποιος. Tέλος το έβδομο κεφάλαιο πραγματεύεται το δεοντολογικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί η κοινότητα του Διαδικτύου, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κυβερνοχρηστών.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millenium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 7.3.1999