Η ανία των εκλογών

on . Posted in Ελλάδα

Οποιος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει εκπλήξεις στις εκλογές να σηκώσει το χέρι. Ψηλά, για να το βλέπουμε όλοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη οκτώ χρόνια τώρα. Ακόμη κι αν είναι «πειραγμένες» στη στάθμιση, καταπώς λέει η Κουμουνδούρου, δεν μπορούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και ήττα τη νίκη της Ν.Δ. Το βαρύ θεσμικό και αντιδημοκρατικό ατόπημα των υποκλοπών ελάχιστα επηρέασε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και η βαριά στραβή των Τεμπών για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Κατά τα άλλα, το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Ο δεύτερος των δημοσκοπήσεων ζητάει πλέον του ενός ντιμπέιτ, ο πρώτος το αρνείται. Κομματικοί στρατοί αλωνίζουν επαρχιακές τηλεοπτικές εκπομπές και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, μπας και βρεθεί η ατάκα κάποιου υποψηφίου που θα φέρει σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους. Θα περισσέψουν οι υποσχέσεις για το μέλλον, οι κατάρες για το παρόν ή οι κατάρες για το παρελθόν και οι ύμνοι για το παρόν, «παρά το γεγονός ότι δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα».

Θα γίνει το ντιμπέιτ και θα μάθουμε τα πάντα για την αμφίεση των τηλεπαρουσιαστών. Θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο καταστροφικό παρελθόν και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει για το μαύρο παρόν και να τον καλεί: «Φύγετε, δεν σας αντέχει άλλο η χώρα». Θα ερωτηθεί καμιά εκατοστή φορές ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης ποιον έχει στο μυαλό του για τη θέση του πρωθυπουργού αν και εφόσον, και αυτός θα απαντήσει ότι «πρώτο μέλημά μας ήταν είναι και θα είναι ο άνθρωπος, ο αγρότης που ιδρώνει στο χωράφι, ο μικρομεσαίος που δεν τα βγάζει πέρα, ο εργαζόμενος που δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι». Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε λεπτομέρειες του σχεδίου «Δημητρούλα μου, γεια σου, σπάσ’ τα όλα δικά σου, κι όλα εγώ τα σπασμένα θα πληρώσω για σένα», αλλά ούτε αυτό θα είναι έκπληξη. Το ξέρουμε, γιατί το ζήσαμε το 2015.

Από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ περιμένουμε να καταγγείλει τον καπιταλισμό και τον δικομματισμό, και αδημονούμε για καμιά ατάκα που θα γίνει viral του στυλ «αλλά, τέτοιοι είστε». Η μόνη μας ελπίδα για να σπάσει η ανία είναι από των πωλητή κηραλοιφών και άλλων παραφερναλίων, όπως οι ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού. Μπορεί να πλάσει καμιά ενδιαφέρουσα θεωρία συνωμοσίας, για να αξίζουν οι δύο ώρες που θα φάμε για το ντιμπέιτ.

Βεβαίως, πάντα υπάρχουν τα γεγονότα που τόσο φοβόταν ο Χάρολντ Μακ Μίλαν. Κανείς δεν περίμενε το κακό των Τεμπών κι επειδή η Ελλάδα έχει πολλά ποδάρια, καλού-κακού η κυβέρνηση –ανάμεσα στα τόσα προεκλογικά δώρα που κάνει και πληρώνουμε– ας σταματήσει τα τρένα καμιά βδομάδα…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 26.4.2023