Ελλείμματα αστυνόμευσης

on . Posted in Ελλάδα

Μ​​πορεί να μη μας φαίνεται, αλλά στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο αριθμό αστυνομικών σε σχέση με τον πληθυσμό: 488 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία είναι 321 και ο μέσος όρος σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι 337 (European Sourcebook of Crime and Criminal Justice Statistics 2014· στοιχεία 2011). Παρ’ όλα αυτά είναι κοινό το παράπονο των πολιτών πως για αστυνομικούς ακούν και αστυνομικούς δεν βλέπουν όταν τους χρειάζονται.

Πολλοί εξηγούν το έλλειμμα αστυνόμευσης διά της ασφάλειας υψηλών προσώπων. Ετσι, το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι να αφήνει να διαρρεύσουν στοιχεία για «αστυνομικούς-Φιλιππινέζες» πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.λπ. Δημιουργείται το σχετικό πανηγύρι στα ΜΜΕ. Διάφοροι αστέρες της TV (που κατά κανόνα έχουν αστυνομικό ή αστυνομικούς για την προστασία τους) εκφράζουν την οργή τους. Ο υπουργός παρεμβαίνει για να δηλώσει ότι θα πατάξει τη σπατάλη των προηγούμενων και θα στείλει τους αστυνομικούς στα τμήματα. Μέχρι να έρθει ο επόμενος υπουργός...

Η αλήθεια είναι ότι 2.000-2.500 αστυνομικοί για την προστασία VIP, σε σύνολο 50.000 ανδρών και γυναικών, είναι πολλοί. Δεν υπάρχουν ποσοστά άλλων χωρών για να συγκρίνουμε, αλλά είναι 4%-5% του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων. Ομως αυτό που χθες ήταν καταχρηστική περίπτωση σήμερα μπορεί να είναι αναγκαιότητα. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, επικρίνεται η ΕΛ.ΑΣ.: «Καλά, αυτόν/αυτήν δεν προστάτευαν;». Και επειδή οι γραφειοκρατίες θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ενώ οι πάσης φύσεως έκνομοι προτιμούν τους εύκολους στόχους, αυτή η διασπορά δυνάμεων δεν ελαχιστοποιείται.

Η σπατάλη αυτή είναι προϊόν των ανοησιών που κυριάρχησαν στη μεταπολίτευση. Οι πολιτικοί είναι «αλήτες», οι δημοσιογράφοι «ρουφιάνοι», οι επιχειρηματίες «πίνουν το αίμα του λαού» και οι συμβολαιογράφοι «εκπλειστηριάζουν τα σπίτια του». Ετσι κάθε φορά που η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει ένα σόου σε γραφείο συμβολαιογράφου, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ανεβαίνει σε μια σκάλα και ο «Ρουβίκωνας» γυρίζει βίντεο, κάποιοι αστυνομικοί φεύγουν από τον δρόμο για να προστατεύσουν εκείνους που απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Μέχρι να αποκτήσουμε ένα ρωμαλέο... συμβολαιογραφικό κίνημα, χρειάζονται αστυνομικοί σε κάθε ειρηνοδικείο. Στο όνομα της «διαρκούς επανάστασης», τα Εξάρχεια είναι περικυκλωμένα από κλούβες των ΜΑΤ. Το Μαξίμου έχει δυο-τρεις.

Σε κάθε διαδήλωση (ακόμη και πενήντα ανθρώπων) απασχολούνται δεκάδες ή εκατοντάδες ένστολοι κ.λπ. Πού να μείνουν άνδρες και γυναίκες για να προστατεύσουν τους υπόλοιπους; Η ανομία που τόσο απερίσκεπτα ευλόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και αυτό το κόστος.

Ας μην εκπλησσόμαστε λοιπόν όταν κάποιοι παίρνουν τα όπλα. Επομένως, όσοι ζουν καταστάσεις Φαρ Ουέστ νιώθουν πως οι σερίφηδες είναι απόντες...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7.4.2018