Η λυπητερή του κ. Τσακαλώτου

on . Posted in Eλλάδα

Χ​​αρούμενος μπήκε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με τα χαρακτηριστικά ελληνικά του ανακοίνωσε: «Κυρίες και κύριοι, έχω μια στενόχωρη είδηση για τη Ν.Δ., και είναι ιδιαίτερα λυπητερό ότι ο κ. Βορίδης έχει μόνο έναν συνάδελφό του να του κρατάει το χέρι καθώς κάνω αυτή την ανακοίνωση (...). Σήμερα έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση, βγάλαμε από τις αγορές ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι κάτω από το 3,5%». Κατέληξε λέγοντας: «Θεωρώ λάθος της Ν.Δ. και λάθος για την πολιτική μας σκηνή τη χαιρεκακία. Ελπίζω στους επόμενους 9 μήνες να μπορέσετε να επενδύσετε σε μια στρατηγική που δεν θα σας στενοχωρεί κάθε καλή είδηση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Βεβαίως, είναι καλό νέο το ότι η Ελλάδα βγήκε –όπως βγήκε– στις αγορές. Οι πανηγυρισμοί δεν δικαιολογούνται με βάση τις στατιστικές (οι οποίες κατά τον Μαρκ Τουέιν είναι μεγαλύτερα ψέματα από τα μεγάλα ψέματα) του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τουίταρε χαιρέκακα ότι «το 2014, όταν Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι δήθεν μας είχαν βγάλει από τα Μνημόνια, το “ομόλογο Σαμαρά” είχε κουπόνι 4,75% κ απόδοση 4,95%. Σήμερα, για αντίστοιχο ομόλογο, είναι 3,45% κ 3,60%. Αλλά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα ανακάμπτει και μαζί της, ο ΣΥΡΙΖΑ!» (29.1.2019).

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαδημούλης ψεύδεται. Το 2014, ούτε η Ν.Δ., ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κάποιος άλλος έλεγε ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια». Ολοι περιμέναμε την πέμπτη αξιολόγηση, αν δηλαδή θα γινόταν δεκτό το «καταραμένο mail Χαρδούβελη», που τόσο υβρίστηκε από όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μας έρθει μετά το βαρύ κι αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, να πούμε πάλι καλά που δεν τα συνέκρινε με εκείνα που δανειζόταν η χώρα τη δεκαετία του ’80 και ξεπερνούσαν το 20%. Δυστυχώς, η υγεία μιας οικονομίας δεν μετριέται μόνο από την ιστορική διαδρομή των επιτοκίων της χώρας, αλλά και με τα επιτόκια άλλων χωρών. Και αυτό διότι υπάρχει και η προσφορά κεφαλαίων. Οταν αυτή είναι μεγάλη, τα επιτόκια όλων πέφτουν. Οταν είναι μικρή ανεβαίνουν. Συνεπώς, πρέπει να δούμε την Πορτογαλία, που είναι μια χώρα σαν την Ελλάδα, ίση σε πληθυσμό, ίδιες παραγωγικές αδυναμίες και βγήκε από το μνημόνιο.

Στις 9 Απριλίου του 2014, όταν βγήκε το «ομόλογο Σαμαρά (και) είχε κουπόνι 4,75%», το πορτογαλικό κουπόνι ήταν στο 2,59%. Αυτό σημαίνει ότι το success story του κ. Σαμαρά δεν ήταν όσο επιτυχημένο διαφημιζόταν. Τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα. Στο δικό μας ομόλογο, με κουπόνι 3,45%, αντιστοιχεί το 0,47% της Πορτογαλίας.

Τέλος, για την «ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ», που αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, όρεξη να ’χει και η γλαρόσουπα ετοιμάζεται...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 31.1.2019