Ο δρόμος προς τη δραχμή...

on . Posted in Eλλάδα

Δ​​εν νομίζουμε ότι ο κ. Νίκος Ξυδάκης είναι «λαγός» της κυβέρνησης για τη μετάβαση στη δραχμή. Και αυτό για τον απλό λόγο ότι ο «λαγός» προϋποθέτει να υπάρχει σχέδιο και το κατά Βαρουφάκη αριστερό τσούρμο (με λίγη από Ακροδεξιά), για το μόνο που δεν διακρίνεται είναι για μελέτη και σχεδιασμό. Φανταζόμαστε τον πρωθυπουργό το βράδυ στο Μαξίμου να κάθεται με τους συμβούλους στρατηγικού σχεδιασμού να διαβάζουν εμβριθείς αναλύσεις και να λένε: «Ρε σεις, αυτοί εδώ λένε ότι έχουμε στρατηγικό σχέδιο...». Και δώσ’ του χαχανητά...

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η εθνική και κοινωνική καταστροφή, δηλαδή η έξοδος από τη Ζώνη του Ευρώ. Εξάλλου, διά παραλείψεων, δύο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση πράττει αυτά που δεν ήθελε και εμείς λουζόμαστε τα αποτελέσματα. Ετσι χαρωπά μας οδήγησε στην καταστροφή των capital controls, έτσι διά της κυβερνητικής χρονοτριβής και διά της ασφυξίας που δημιουργείται στην οικονομία πολλοί θα πουν (όπως αφελώς είπαν τον Ιανουάριο του 2015) «ε, και τι έχουμε να χάσουμε αν το δοκιμάσουμε κι αυτό;».

Ο δρόμος προς τη δραχμή μοιάζει πανεύκολος σε ό,τι αφορά το διοικητικό σκέλος. Θα έχει τα μέτρα που προβλέπει ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας στη μελέτη που προδημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (3.2.2017): «Η ΤτΕ τίθεται υπό κυβερνητικό έλεγχο και όλες οι τραπεζικές εργασίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές για λίγες ημέρες. Το σύστημα ελέγχου κεφαλαιακών ροών και τραπεζικών πράξεων, που ισχύει από το 2015, θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και θα συνεχιστεί για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα (σ.σ.: εσαεί δηλαδή). Ορίζεται δημόσιος επίτροπος για όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες με ευρύτατη πληρεξουσιότητα. (...) κ.λπ.».

Προβλέπει όμως ένα μπόνους για τους μπαταχτσήδες που χρωστούν και τιμωρία για όσους αποταμίευσαν τα προηγούμενα χρόνια και ως αφελείς κρατούν τα λεφτά τους σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα: «Ολοι οι λογαριασμοί και όλες οι οφειλές στο ελληνικό σύστημα πληρωμών που διέπονται από την εθνική νομοθεσία θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα με ισοτιμία 1:1» Επειδή δε το νέο νόμισμα δεν θα αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο τυπώνεται, όλοι όσοι έχουν καταθέσεις, ακόμη και ασφαλιστικά συμβόλαια, θα χάσουν αυτομάτως την περιουσία τους. Εισοδήματα, αξίες ακινήτων, περιουσίες θα υποτιμηθούν πολύ περισσότερο από το σημερινό επίπεδο, που είναι ήδη υποτιμημένα.

Θα το δεχθούν αδιαμαρτύρητα ή θα έχουμε ταραχές στους δρόμους και η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στρατό στις τράπεζες, όπως είχε προβλέψει ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος; Αν σκεφτούμε ότι σε μια χώρα κάηκαν τρεις άνθρωποι ζωντανοί πριν καν εφαρμοστούν μέτρα, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί αν μετά από τόσα κάποια κυβέρνηση ανακοινώσει έστω παράλληλο νόμισμα, όπως φανταζόταν ο προηγούμενος νάρκισσος. Ο δρόμος προς τη δραχμή θα είναι αναγκαστικά δρόμος προς τη δουλεία. Δεν θα υπάρχει δημοκρατική κυβέρνηση που θα μπορέσει να χειριστεί μια τέτοια εθνική καταστροφή.

Τα γινάτια του κ. Λαπαβίτσα και των συντρόφων του μαζί με την αβελτηρία της κυβέρνησης μπορεί να βολεύουν κάποιους κύκλους της Εσπερίας που επιθυμούν πιο μικρή και πιο σφιχτή νομισματική ένωση. Μπορεί να βολεύουν ακόμη περισσότερο κάποια μεγάλα συμφέροντα που περιμένουν με τα λεφτά τους στο εξωτερικό για να αγοράσουν τη χώρα «μπιρ παρά». Θα σημάνουν όμως τον θάνατο της Δημοκρατίας και της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα. Να το κουβεντιάσουμε κι αυτό;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7.2.2017