Eλλάδα

Τα απροσμέτρητα μέτρα

on . Posted in Eλλάδα

Εκατοντάδες αδιευκρίνιστου κόστους νομοσχέδια ψηφίστηκαν και αυτή την τετραετία, με τον λογαριασμό να έρχεται στα ραβασάκια της ΑΑΔΕ.

Αγάπη και… λιγότερος πληθωρισμός

on . Posted in Eλλάδα

Ακόμη κι αν του χρόνου οι τιμές παραμείνουν απολύτως σταθερές, ο σωρευτικός πληθωρισμός την περίοδο 2021-2022 θα «κλέβει» 15% από το πορτοφόλι μας κάθε χρόνο.

Τα καλά της ΔΕΘ

on . Posted in Eλλάδα

Το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις, παροχές κ.λπ. πολλάκις υποκαθιστούν μέτρα εκλογίκευσης της οικονομικής λειτουργίας, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και την εθνική οικονομία.

«Pass-άδικο» χουβαρνταλίκι

on . Posted in Eλλάδα

Υπάρχει κι άλλος δρόμος, πέρα από τις οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις της κατανάλωσης που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Τα μυστικά των Αρχών

on . Posted in Eλλάδα

Σε μια Δημοκρατία κάθε πτυχή των λειτουργιών του κράτους πρέπει να είναι δημόσια, έτσι ώστε να ελέγχεται και να κρίνεται.

Οι παράλογοι φόροι

on . Posted in Eλλάδα

Το εισόδημα των νομικών προσώπων που λέγονται επιχειρήσεις να φορολογείται με 22,5%, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από το εισόδημα του φυσικού προσώπου που λέγεται επιχειρηματίας (5%).

Τα άλματα και η φθορά

on . Posted in Eλλάδα

Τη δύσκολη δεκαετία του 2010 έγιναν μεταρρυθμίσεις που αύξησαν την παραγωγική δυναμική της χώρας. Το ερώτημα είναι αν εκείνο το άλμα είναι μεγαλύτερο από τη φθορά των απανωτών κρίσεων και του εφησυχασμού.

Ακριβή μου ακρίβεια

on . Posted in Eλλάδα

Σε μια παγκόσμια κρίση όλες οι χώρες πλήττονται, αλλά όπως έγινε το 2008, έτσι και τώρα η Ελλάδα είναι και πάλι η πλέον ευάλωτη.

Αθήνα, Βαρκελώνη και Airbnb

on . Posted in Eλλάδα

Καλοί είναι οι προβληματισμοί του Πρώτου Κόσμου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς ακόμη παλεύουμε με τα προβλήματα του Τρίτου, με κύριο την υπερχρέωση κράτους, επιχειρήσεων, νοικοκυριών.

Ο εχθρός του «πολύ»

on . Posted in Eλλάδα

Κάθε αντιπολίτευση να υπονοεί ότι σε κάποιες παραγράφους και αστερίσκους του νομοθετικού μας δαιδάλου υπάρχει το θρυλικό «λεφτόδενδρο».

Η Κασσάνδρα που δεν δέρνουμε

on . Posted in Eλλάδα

Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας μας πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου γιατί δεν ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, αλλά δεν ξεμπερδέψαμε καν με τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά.

Οι «πεφτοσυννεφάκηδες»

on . Posted in Eλλάδα

Κυκλοφορούν πολλοί «πεφτοσυννεφάκηδες», που δηλώνουν έκπληκτοι απ’ όσα ακούγονται στο βίντεο με τον δήμαρχο Σπάρτης. Λες και δεν είχε γίνει τότε ανέκδοτο η προεκλογική αποζημίωση (3.000 ευρώ) με μια απλή δήλωση. 

Η εύθραυστη οικονομία

on . Posted in Eλλάδα

Οι διακυμάνσεις στην ανάπτυξη (-9% το 2020, +7% εκτιμάται το 2021) δείχνουν το εύθραυστο μιας οικονομίας που εξακολουθεί να στηρίζεται στην κατανάλωση.

Το σύνδρομο προ-COVID

on . Posted in Eλλάδα

Η «long antimemorandum syndrome» άφησε συμπτώματα κόπωσης, γνωστικής δυσλειτουργίας για χρόνια μετά τη μόλυνση.

«Απασχολήσιμοι» και «εξαρτημένοι»

on . Posted in Eλλάδα

Πως η Ελλάδα συνέχισε να είναι η χώρα των «αδιόριστων εκπαιδευτικών» και των ανέργων που περιμένουν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού για να βγάλουν μερικά μεροκάματα στον τουρισμό.

Μια άλλη ΔΕΘ…

on . Posted in Eλλάδα

Η φετινή ανάπαυλα της ΔΕΘ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον υπαρξιακό αναστοχασμό της.