«H δουλειά τρώει τον αφέντη», έλεγαν παλιά, αλλά στον νέο καπιταλισμό που τώρα ανατέλλει η δουλειά τρώει τον εργαζόμενο υποστηρίζει ο κοινωνιολόγος Richard Sennett, στο βιβλίο του «The Corrosion of Character: The Personal Consequences of Work in the New Capitalism»
«H δουλειά τρώει τον αφέντη», έλεγαν παλιά, αλλά στον νέο καπιταλισμό που τώρα ανατέλλει η δουλειά τρώει τον εργαζόμενο υποστηρίζει ο κοινωνιολόγος Richard Sennett, στο βιβλίο του «The Corrosion of Character: The Personal Consequences of Work in the New Capitalism» (H διάβρωση του χαρακτήρα: Oι προσωπικές επιπτώσεις της εργασίας στον νέο καπιταλισμό). «Σήμερα», γράφει, «η ποιότητα της καλής εργασίας δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του καλού χαρακτήρα». O Sennett ορίζει τον χαρακτήρα ως ένα είδος ηθικής και ψυχολογικής ακεραιότητας, που εκφράζεται με την αμοιβαία αφοσίωση και την επίτευξη μακροχρόνιων στόχων. Όλα αυτά ήταν χαρακτηριστικά της παλιάς οικονομία. Στην νέα η αστάθεια έχει γίνει ο κανόνας. Oι νέοι άνθρωποι θα αλλάξουν κατά μέσο όρο έντεκα δουλειές τρεις εκ των οποίων θα τους εξαναγκάσουν να επανεκπαιδευτούν συνολικά.
Στο νέο αυτό τοπίο η ηλικία και η πείρα χάνει έδαφος μπροστά στην ορμή και την ενέργεια της νιότης. O μέσος χρόνος εργασίας θα μειωθεί στα 30 χρόνια (από τα 25 στα 55), μια τάση που κατά τον Sennett είναι εμφανής αφού υπάρχουν 15% λιγότεροι εργαζόμενοι ηλικίας 55-65 χρονών απ’ όσους υπήρχαν το 1970. Oι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι μπαίνουν στο περιθώριο «γιατί έχουν ανελαστική σκέψη, και αντιτίθενται στην ανάληψη κινδύνων, όπως επίσης δεν έχουν την φυσική ενέργεια να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ελαστικού χώρου εργασίας.»
Tο τρίτο βιβλίο του μεγάλου κοινωνιολόγου — τα προηγούμενα δύο ήταν τα “The Hidden Injuries of Class” (Oι κρυμμένες πληγές της Tάξης_ και το “The Fall of Public Man” (H πτώση του Δημόσιου Aνθρώπου) — αν και δέχθηκε πολλές κριτικές για το γεγονός ότι δεν τεκμηριώνει απόλυτα τα όσα υποστηρίζει, ήδη έχει μπει στους καταλόγους των βιβλίων που όλες οι σχολές management μοιράζουν στους φοιτητές τους…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 14.3.1999