Ο άγγελος εξάγγελος

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά

Αλλο πάλι κι ετούτο. Αμφισβητείται η καλλιτεχνική υπόσταση του κ. Διονύση Σαββόπουλου επειδή δεν έχει τις «ορθές πολιτικές απόψεις». Σε αντίθεση με τους τιτάνες της τέχνης κ. Βασίλη Μπισμπίκη, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νατάσσα Μποφίλιου, που δήλωσε έτοιμη να βγει στο βουνό για το ΚΚΕ, ο Νιόνιος είπε πως ελπίζει σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας (ΣΚΑΪ, 14.5.2023)!

Ανήκουστο! Οταν κανοναρχούσε το πολιτιστικό στερέωμα η Αριστερά, αυτό ήταν θανάσιμο αμάρτημα. Ενας «δεξιός» δεν κοβόταν μόνο από τα φεστιβάλ –μέγας κράχτης τότε για το νεανικό κοινό– αλλά μέσα από υπόγειες διαδρομές ινστρουχτόρων του πολιτισμού εξαφανιζόταν σιγά σιγά από το καλλιτεχνικό στερέωμα.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του κ. Σαββόπουλου δεν ήταν η στάση των «τρολ υπηρεσίας» στα κοινωνικά δίκτυα· άκουσε μύρια όσα και η κ. Τάνια Τσανακλίδου, από γαλάζια περίπολα του Διαδικτύου επειδή εκδήλωσε την προτίμησή της στον ΣΥΡΙΖΑ. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτόν τον χορό της απαξίωσης μπήκαν προβεβλημένα στελέχη της «Προόδου».

Κάποιοι «θυμήθηκαν» τα τραγούδια που «έκλεψε» ο Ελληνας τραγουδοποιός από τον Μπομπ Ντίλαν. Ναι, τα «έκλεψε». Ο ίδιος γράφει φαρδιά πλατιά στους δίσκους του ότι ο «Αγγελος εξάγγελος» είναι του Ντίλαν, ενώ η μετάφραση και διασκευή δική του. Ο συνδικαλιστής γιατρός, στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ. Παναγιώτης Παπανικολάου το ήξερε από παλιά: «Το πόσο νούμερο είναι ο Σαββόπουλος το είχα καταλάβει εδώ και 25 χρόνια όταν έπεσα σε ασπρόμαυρη ιταλική Β΄ movie, κάτι με τους Τέρενς Χιλ-Μπαντ Σπένσερ (…) και μουσική τη “Συννεφούλα”, που μετά έκλεψε ο Νιόνιος» (Τwitter, 16.5.2023). Εν τω μεταξύ, ο δίσκος «Το περιβόλι του τρελού», που εμπεριείχε τη «Συννεφούλα», κυκλοφόρησε το 1969 και η ταινία «Il corsaro nero» το 1976.

«Σ’ αυτήν την ταινία μου ‘χουν κατακλέψει τη μουσική απ’ τη “Συννεφούλα”. Και στους τίτλους και γενικά. Το είπα στη δισκογραφική μου εταιρεία, το είπα και στην ΑΕΠΙ, δεν κάνανε τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό. Μετά βγήκαν και διάφοροι έξυπνοι και γράφανε ότι εγώ έχω κλέψει τη μουσική αυτή από το “Il Corsaro Nero”. Δηλαδή, εμ κλεμμένος, εμ και δαρμένος», έχει πει ο κ. Σαββόπουλος (oneman.gr, 27.8.2020).

Η υποψήφια για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελενα Ακρίτα λυπάται που δεν έχει πλέον τον δίσκο «Το φορτηγό» με την κολακευτική για την ίδια ιδιόχειρη αφιέρωση του μεγάλου δημιουργού, για να του τον επιστρέψει (fb, 16.5.2023). Να τον βρει! Τέτοια ενθυμήματα πρέπει να δίδονται σε κάποιο μουσείο του σύγχρονου πολιτισμού, μαζί με άλλα, άλλων μεγάλων που έφτιαξαν τη θωριά πολλών γενεών για τον κόσμο. Ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.5.2023