Της Αριστεράς και της ζέστης

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Είναι γνωστό ότι η Αριστερά έχει γινάτι με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τα περισσότερα στελέχη της μεγάλωσαν στα ημιφωτισμένα γραφεία της ΚΝΕ και όταν ανακάλυψαν την οικολογία, βρήκαν επιχειρήματα για να χρωματίζουν την αντικαπιταλιστική τους θρησκεία. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και κατά της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αντιμάχεται και τις δωρεές των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό πιστοποιείται από μια ερώτηση-μνημείο δώδεκα βουλευτών της Προόδου στον υπουργό Παιδείας που έχει τον τίτλο: «Στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων τα δημόσια σχολεία».

Αντιγράφουμε: «Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα διαγωνισμού με τίτλο: “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ”, που διοργάνωσε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία σε συνεργασία με τέσσερις καλλικρατικούς δήμους (Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου).

»Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη δαπάνη για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο που αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους(!), μετά από ψηφοφορία μέσω διαδικτυακής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και καλπών που στήθηκαν στους δήμους. Οι διοικήσεις των παραπάνω δήμων -επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης- με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου. Ετσι εξυπηρετούνται η άμεση διαφήμιση και η προώθηση εταιρικών-επιχειρηματικών συμφερόντων...

»Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν περιστατικό έρχεται απλά να προστεθεί στη μακρά λίστα παρόμοιων περιπτώσεων “χορηγιών” σε δημόσια σχολεία ανά την επικράτεια...

»Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους;».

Είναι αλήθεια ότι ο φετινός Αύγουστος είναι ιδιαίτερα θερμός. Την Τρίτη 7.8.2012 -ημέρα που κατατέθηκε η παραπάνω ερώτηση- το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι μια εξήγηση διόλου πολιτική, αλλά είναι η πλέον κολακευτική για ένα κόμμα που κάποτε ανήκε στην ανανεωτική Αριστερά. Ας ελπίσουμε ότι από Σεπτέμβριο θα δροσίσει, και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, αντί να κυνηγάει μάγισσες του ιδιωτικού τομέα που θέλουν να... μαγαρίσουν με δωρεές την παιδεία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.8.2012