Η εξαγωγή της «Προόδου»

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Τελικά, ακαδημαϊκό άσυλο δεν υπάρχει ούτε στο London School of Economics. Η επίθεση με αυγά κατά του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη στο Λονδίνο έδειξε ότι η διαρκής επανάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων εξάγεται και στην αλλοδαπή. Κι έχει όλα τα μίζερα χαρακτηριστικά της εγχώριας.

Πρώτον: η επίθεση ήταν εκτός θέματος. Ο υπουργός Οικονομικών πήγε να μιλήσει στο πανεπιστήμιο για την οικονομία. Το πρόβλημα των φυλακών είναι τεράστιο, αλλά δεν μπορεί να λυθεί ούτε στο LSE ούτε από τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά ούτε με αυγά. Η επίθεση ήταν ένα επαναστατικό χάπενινγκ σαν αυτά που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η Πρόοδος. Είναι θεαματικά, αλλά άσχετα και ως εκ τούτου ατελέσφορα. Γιατί, δηλαδή; Η κατάληψη ενός δημόσιου πανεπιστημίου χρησιμεύει στο κλείσιμο κάποιων ιδιωτικών κολεγίων;

Δεύτερον: η επίθεση, ακόμη κι αν ήταν σχετική με το θέμα της διάλεξης ήταν δυσανάλογη του αιτήματος. Στην κομ ιλ φο ατμόσφαιρα των βρετανικών πανεπιστημίων ακόμη και η ρίψη κάποιων φέιγ βολάν είναι επαναστατική πράξη πρώτου μεγέθους. Δεν συνηθίζουν οι Βρετανοί να ρυπαίνουν τα αμφιθέατρά τους με ασύντακτα κείμενα. Οπότε τεκμηριωμένα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η εκτόξευση αυγών ήταν περίσσια αδρεναλίνη με πρόσχημα τα αιτήματα των κρατουμένων. Αυτό πιστοποιείται από το βίντεο της επίθεσης που οι δράστες άμεσα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.

Τρίτον: η επίθεση, ακόμη κι αν ήταν ανάλογη του αιτήματος, ήταν εξαιρετικά εύκολη. Η διακίνηση των ιδεών στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν προστατεύεται από κανένα άσυλο, αλλά από μια άρρητη συμφωνία περί ευπρέπειας. Ουδείς, πριν από την επέλαση των ημέτερων «Προοδευτικών» δυνάμεων, θα διενοείτο να προβεί σε βίαιες ενέργειες για να υποστηρίξει ένα αίτημα. Στα πανεπιστήμια είναι ο λόγος που ακυρώνει ομιλίες και επιχειρήματα που αντιπαρατίθενται και όχι τα «ουγκ» συνοδευόμενα από εκτοξεύσεις αντικειμένων. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ είχε γράψει κάποτε ότι «Ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του πολιτισμού». Οι δικοί μας «Προοδευτικοί», που αντί να εκτοξεύουν επιχειρήματα ή έστω προσβολές πέταξαν αυγά, πώς μπορούν να ονομαστούν;

Υπάρχει μια έξυπνη διαφήμιση της αεροπορικής εταιρείας Aegean που δείχνει δύο Ελληνες να βρίζονται και να μουτζώνονται, υπό το έκπληκτο βλέμμα ενός Λονδρέζου ταξιτζή ο οποίος σταμάτησε σε διάβαση πεζών. Η διαφήμιση τελειώνει με το σύνθημα «τώρα, με τις νέες πτήσεις της Aegean, περισσότεροι Ελληνες στο Λονδίνο». Οπότε η εταιρεία μπορεί να πάρει το βίντεο της επίθεσης και στη νέα της διαφήμιση να καταλήξει: «Τώρα, με τις νέες πτήσεις της Aegean, περισσότεροι "Προοδευτικοί" Ελληνες στο Λονδίνο».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.11.2008