Η μεταφυσική και η πολιτική

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Eξήντα τρία εκατομμύρια Αμερικανοί, δεν μπορεί παρά να κάνουν λάθος. Οπως έγραψε χθες και ο «Ριζοσπάστης», ο Μπαράκ Ομπάμα «πλασαρίστηκε από το αμερικανικό κεφάλαιο, για να εγκλωβιστεί η υπαρκτή και μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους».

Είναι ευτύχημα για το «κεφάλαιο» ότι βρέθηκε ένας Ομπάμα στο δρόμο του, διότι αλλιώς θα ξυπνούσαν οι πολίτες και θα ψήφιζαν μαζικά το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ. (Υπάρχει. Μέχρι το 1984 κατέβαινε στις εκλογές με αδιευκρίνιστα αποτελέσματα, διότι δεν καταγράφεται στα «Υπόλοιπα κόμματα» που τότε πήραν 0,4%.)

Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο «Ριζοσπάστης», ο οποίος λειτουργεί όπως η Βίβλος για τους πιστούς χριστιανούς. Ως γνωστόν, και οι πλέον απίθανες ερμηνείες ή διηγήσεις της Βίβλου δεν τίθενται σε αμφισβήτηση. Ή πιστεύεις ότι ο Λάζαρος αναστήθηκε ή δεν είσαι Χριστιανός. Τελεία και παύλα. Δεν χωράει περαιτέρω συζήτηση.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ή πιστεύεις ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε λήθαργο διακόσια χρόνια τώρα και ξύπνησαν μόνο στη Βόρεια Κορέα (και άλλα ομοειδή καθεστώτα) ή δεν είσαι κομμουνιστής. Ή πιστεύεις ότι όλη η πολιτική διαδικασία είναι απλώς ένα θέατρο σκιών το οποίο διαχειρίζεται ένα σκοτεινό σύστημα που ονομάζεται «κεφάλαιο» ή δεν μπορείς να είσαι στην ομάδα των εκλεκτών (που φτάνει στο 7% - 8% του πληθυσμού) οι οποίοι γνωρίζουν το τέλος της ιστορίας.

Μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι αυτές οι μεταφυσικές πεποιθήσεις έχουν εξαπλωθεί και ξεπερνούν τον στενό πυρήνα κάθε πικραμένου από το 1989 κομμουνιστή. Εχουν γίνει μέρος του δημόσιου διαλόγου. Μπορεί η μεταφυσική της πολιτικής να βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά δεν παύει να αποτελεί μέρος της πολιτικής μας ανάλυσης. Πάντα υπάρχει ένα «κατεστημένο» που διευθύνει τα πράγματα και δημιουργεί τα πιο απίθανα αντικαθεστωτικά πράγματα. Παλιότερα ήταν οι Αμερικανοί που ανέβαζαν την τιμή του πετρελαίου για να εξυπηρετήσουν γεωπολιτικά σχέδια, παρά το γεγονός ότι οι ψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» ευνοούσαν τη Ρωσία, το Ιράν και άλλα μη φιλικά για τις ΗΠΑ καθεστώτα. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου πέφτει, οι Αμερικανοί εξυπηρετούν άλλα πιο καταχθόνια γεωπολιτικά σχέδια. Αν κέρδιζαν τις εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί με τον Τζον Μακέιν, θα υπήρχε η εύκολη εξήγηση: «σιγά μην άφηνε το αμερικανικό κατεστημένο να κερδίσει ένας μαύρος Δημοκρατικός τις εκλογές». Αφού τις κέρδισαν οι Δημοκρατικοί με τον Μπαράκ Ομπάμα, η εξήγηση είναι επίσης εύκολη: «τι καλύτερο για το κατεστημένο ένας μαύρος πρόεδρος που θα ξέπλενε το προπατορικό αμάρτημα της Αμερικής και θα δημιουργούσε ελπίδες για αλλαγή πορείας;»

Στο μεταφυσικό επίπεδο, ο διάλογος είναι αδύνατος. Οσα ιατρικά ή εν γένει επιστημονικά επιχειρήματα κι αν ορθώσει κανείς, (π.χ. σχετικά με την αιμάτωση του εγκεφάλου, ή τη φθορά του θαμμένου σώματος), ο πιστός Χριστιανός δεν θα πεισθεί ότι είναι αδύνατη η ανάσταση μετά την πενθήμερη ταφή του Λαζάρου. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο πιστός συνωμοσιολόγος δεν μπορεί παρά να μεταφράζει όλη την πραγματικότητα μέσα από σκοτεινά κατεστημένα που διαφεντεύουν τον κόσμο και εκλέγουν λευκούς ή κατά περίσταση μαύρους προέδρους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7.11.2008