Οι «άλλοι» και οι «άλλοι»

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Mετά την 11η Σεπτεμβρίου ο Τζορτζ Μπους απευθύνει συχνά διαγγέλματα στους Αμερικανούς από το Οβάλ Γραφείο. Με ύφος σοβαρό τους προειδοποιεί για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Ποτέ δεν δίνει στοιχεία -πού και πώς θα εκδηλωθούν οι επιθέσεις- ποτέ δεν λέει ποιος θα τις εξαπολύσει. Απλώς προειδοποιεί τους Αμερικανούς ότι κινδυνεύουν.

Επιθέσεις, βέβαια, ποτέ δεν έγιναν, αλλά η δουλειά της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης γίνεται -όπως επίσης γίνεται και η δουλειά διάφορων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, οι οποίοι ως μεγαλομέτοχοι εταιρειών ασφαλείας κερδίζουν αμύθητα ποσά από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μη νομίσετε ότι η ρητορική των αόρατων απειλών απευθύνεται αποκλειστικά σε Αμερικανούς ή «αμερικανάκια» όπως εμείς συνηθίζουμε να λέμε. Οπως ακριβώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί χωρίς στοιχεία τους συμπατριώτες του, έτσι και η γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, κ. Αλέκα Παπαρήγα, μας μίλησε για μια γκράντε συνωμοσία κατά του ΚΚΕ, χωρίς να μας δώσει ούτε τον μίτο για να βρούμε την άκρη στον λαβύρινθο όσων καταγγέλλει. «Εχουμε συγκεκριμένες και σαφείς πληροφορίες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ετοιμάζεται μια ειδικά επεξεργασμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ», δήλωσε από τα Χανιά η κ. Παπαρήγα. Και συνέχισε: «Μια επίθεση κατασκευασμένη από άλλον, αλλά από άλλον θα πλασαριστεί στη δημοσιότητα. Αλλος κατασκευάζει τα ψέματα, άλλος κατασκευάζει τα στοιχεία και άλλος τα πλασάρει».

Μαζεύτηκαν πολλοί «άλλοι», αλλά η καταγγελία της κ. Παπαρήγα είναι σοβαρή. Αν έδινε, όμως, στη δημοσιότητα και κάποια στοιχεία μπορεί να τη θεωρούσαμε σοβαρότερη. Ποιος θα επιτεθεί στο ΚΚΕ; Με ποια μέσα; Τι αφορά η συνωμοσία; Ποιοι εμπλέκονται; Ποιοι είναι οι «άλλοι που κατασκευάζουν ψέματα», οι «άλλοι που κατασκευάζουν στοιχεία» και οι «άλλοι που θα τα πλασάρουν»;

Αντί στοιχείων, όμως, η γραμματέας του ΚΚΕ άφησε ακόμη ένα νέφος καταγγελιών που δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου να διευκρινίσει τα περί «κατασκευασμένης επίθεσης στο ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Θα τη δείτε, δεν πρόκειται να πω τίποτα παραπάνω. Μερικά ψήγματα ήδη έχουν ξεκινήσει. Ξέρετε πώς γίνονται αυτά. Ξέρουμε και τον κατασκευαστή και τον πλασιέ. Ξέρετε πως όποτε έχουμε μιλήσει δημόσια έχουμε δικαιωθεί. Εμείς δεν παίρνουμε μέρος στη μάχη των εκλογών με βάση συμβουλές διαφημιστικών εταιρειών. Τρικ δεν κάνουμε. Το ΚΚΕ εάν κάνει τρικ θα χάσει. Το ΚΚΕ κερδίζει με τον σταθερό του λόγο. Ο άλλος μπορεί να έχει αντίθεση μαζί μας, αλλά ξέρει ότι δεν παίζουμε».

Σε περιπτώσεις που «άλλοι κατασκευάζουν ψέματα», «άλλοι κατασκευάζουν στοιχεία» και οι «άλλοι τα πλασάρουν» κανείς δεν πρέπει να παίζει. Μια συνωμοσία τέτοιου μεγέθους απαιτεί την καταδίκη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αν κάποιοι κατασκευάζουν στοιχεία εναντίον ενός κόμματος, πλήττουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Κάθε κόμμα μπορεί να βρεθεί στη θέση του ΚΚΕ. Αλλά για να υπάρξει εξάρθρωση του κυκλώματος των «άλλων» και καταδίκη του απαιτούνται στοιχεία. Οχι έπεα πτερόεντα.

Παλαιότερα ο Economist, διορθώνοντας ένα δημοσίευμα με λανθασμένη εκτίμηση για την τιμή του πετρελαίου, χαριτολόγησε: «Για να είναι επιτυχής μια πρόβλεψη, πρέπει να δημοσιεύεις είτε τον χρόνο είτε την τιμή. Ποτέ και τα δύο μαζί».

Αντιστοίχως μπορούμε να πούμε ότι «για να είναι επιτυχής μια καταγγελία, δεν πρέπει να δημοσιοποιείς ούτε τον χρόνο ούτε τους πρωταγωνιστές». Αυτή η τακτική των αόρατων απειλών δούλεψε έξι χρόνια στις ΗΠΑ. Πιθανώς να δουλέψει κι εδώ, παρόλο που δεν θεωρούμε εαυτούς «αμερικανάκια»...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.6.2007