Οι μουλάδες του Περισσού

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις αποκαλύψεις που γίνονται ότι ένας Πακιστανός κι ένας Αιγύπτιος είναι οι αυτουργοί (σ.σ.: του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο). Δεν τις καταπίνουμε εύκολα. Ακόμα και αν οι αυτουργοί είναι Πακιστανοί, Αφγανοί, Ιρακινοί ή Βρετανοί και Γάλλοι, αυτό δεν αποδεικνύει τον ηθικό αυτουργό».
Αλέκα Παπαρήγα (ομιλία στη Χαλκίδα 16.7.2005)

Μέρες που είναι καλοκαιριάτικες, ας κάνουμε ένα κουίζ. Ποιος έκανε την παρακάτω δήλωση; «Δεν είναι οι επιθέσεις στο Λονδίνο, τα αποτελέσματα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που καθοδηγούν οι ΗΠΑ; Η Αμερική είναι αυτή που καλλιεργεί το κράτος της τρομοκρατίας». (α) η κ. Αλέκα Παπαρήγα, (β) ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, (γ) ο Ιρανός Αγιατολάχ Μοχάμεντ Ιμάμης Κασανί.

Μπορεί να φανεί περίεργο, αλλά η ορθή απάντηση είναι το (γ). Θα μπορούσε, φυσικά, να είναι και το (α) ή το (β) Οι επισημάνσεις αυτές αποτελούν κοινό τόπο στο λόγο της ελληνικής (και όχι μόνο) Αριστεράς. Η μόνη διάφορα στη στάση των μουλάδων του Ιράν με τους εγχώριους κομμουνιστές, σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα του Λονδίνου, είναι ότι οι μουλάδες, τουλάχιστον, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, εξέφρασαν την συμπάθειά τους για τα θύματα. Όπως μεταδίδει το BBC, οι Ιρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το χτύπημα και τη συμπάθειά τους για τα θύματα. Αντιθέτως, η ολιγόλογη ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκδόθηκε την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος, δεν περιείχε ούτε μία λέξη καταδίκης: «Το ερώτημα είναι, ποιος ωφελείται από τέτοιες ενέργειες, που σκορπίζουν το θάνατο σε ανύποπτους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι ωφελείται ο ιμπεριαλισμός. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας θα ακολουθήσουν νέα τρομοκρατικά μέτρα κατά των λαών και χωρών, από τις ίδιες κυβερνήσεις που επιτίθενται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων στη δουλειά, στο εισόδημα, στην ασφάλιση, στη μόρφωση. Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση».

Εδώ τελειώνουν οι διαφορές κι αρχίζουν οι ομοιότητες.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Φρανς Χάρισον από την Τεχεράνη σύσσωμος ο ιρανικός Τύπος κατηγορεί τη Δύση για το τρομοκρατικό χτύπημα. «Τα ιρανικά ΜΜΕ», μεταδίδει ο ανταποκριτής, «κατηγορούν τη Δύση ότι σχεδίασε τις βομβιστικές επιθέσεις ώστε να δικαιολογήσει την επίθεσή της κατά του Ισλάμ, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας...
» Η εφημερίδα "Καϊάν" αναφέρει ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ χρειαζόταν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα τρόμου και ανασφάλειας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ηγέτες των G8 να προωθήσουν τις επιθετικές τους πολιτικές, όπως είναι η κατοχή του Ιράκ»
. (Πρβλ. εδώ)

Υπάρχουν, όμως, και άλλες ομοιότητες στο λόγο του ΚΚΕ (σ.σ.: ας μην είμαστε άδικοι, είναι ο λόγος σύμπασας πλέον της Αριστεράς, του πάλαι ποτέ εχέφρονος Συνασπισμού συμπεριλαμβανομένου) με τους μουλάδες του Ιράν. «Χτύπησαν στο Αφγανιστάν για να χτυπήσουν τάχα τον δικό τους Μπιν Λάντεν...», είπε προχθές η κ. Παπαρήγα.

Ο «δικός τους Μπιν Λάντεν» δεν είναι εφεύρημα του ΚΚΕ, το έχουν κάνει σημαία οι μουλάδες του Ιράν εδώ και καιρό. «Μιλάτε για την τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα», βροντοφώναξε στους πιστούς την περασμένη Παρασκευή ο Αγιατολάχ Μοχάμεντ Ιμάμης Κασανί, «αλλά ξεχνάτε ποιος είναι ο πατέρας και η μητέρα της Αλ Κάιντα; Η Αμερική είναι ο πατέρας και το Ισραήλ η μητέρα. Είναι το νόθο παιδί αυτών των δυνάμεων...».

Η μόνη διαφορά κι εδώ με το ΚΚΕ είναι ότι ακόμη και ο Ιμάμης Κασανί καταδίκασε τις επιθέσεις: «Όλος ο ιρανικός λαός καταδικάζει τις επιθέσεις. Η σφαγή γυναικών, παιδιών, νέων και γέρων δεν ταιριάζει σε ανθρώπινα όντα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα άνθρωπο που έχει συνείδηση. Το Ιράν εκφράζει την αλληλεγγύη του στους επιβιώσαντες αυτών των επιθέσεων».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18.7.2005