Ο κόρακας κι ο κ. Λουκασένκο

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Βρίζαμε τους Αμερικανούς -και δικαίως- που στήριξαν ηθικά και οικονομικά την ελληνική χούντα. Βρίζαμε άλλους Ευρωπαίους (μόνο Δυτικούς), οι οποίοι δεν έκαναν την ανάγκη μας φιλοτιμία ώστε να καταδικάσουν με κάποιον έμπρακτο τρόπο το καθεστώς των συνταγματαρχών που έκατσε στο σβέρκο του ελληνικού λαού επί επτά χρόνια. Βρίσαμε γενικώς πολλούς που υποκριτικά ομνύουν υπέρ της Δημοκρατίας, αλλά δεν κάνουν τίποτε κατά των δικτατοριών. Καλά κάναμε. Το αίτημα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να έχει σύνορα. Την κ. Κοντολίζα Ράις, που επιτέθηκε στο τελευταίο δικτατορικό καθεστώς της Ευρώπης, γιατί τη βρίζουμε; Αυτό δεν πρέπει να κάνει κάθε πολιτικός όταν συναντά δικτάτορες; Ασχέτως κινήτρων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε ορθά: υπάρχει ένας στυγνός δικτάτορας στη Λευκορωσία, ο οποίος πρέπει να πέσει. Και γι' αυτό καλά θα είναι να βοηθήσει και η κ. Ράις και όλοι μας.

«Νέα χειροπιαστά παραδείγματα του ιμπεριαλιστικού και άκρως επικίνδυνου -για την παγκόσμια ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών- χαρακτήρα και προσανατολισμού του ΝΑΤΟ έρχονται από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της "λυκοσυμμαχίας"», έγραψε ο «Ριζοσπάστης». «Από τη μια, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια συνάντησής της με μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, δήλωσε, ωμά και απροκάλυπτα, ότι η Λευκορωσία ‘‘είναι η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης'' και πρόσθεσε ότι ‘‘είναι ώρα για αλλαγή'', δίνοντας το σύνθημα, προφανώς, για μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης του Προέδρου Αλ. Λουκασένκο, ενόψει των εκλογών του 2006». Ο τίτλος του πρωτοσέλιδου και βασικού δημοσιεύματος ήταν «Ωμές παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Το σύνθημα για την επιχείρηση ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης της Λευκορωσίας δίνει η Κοντολίζα Ράις. Μόνιμος στόχος οι αντιστεκόμενοι λαοί». (Ριζοσπάστης 22.4.2005)

Ας δούμε όμως πόσο εκλεγμένη είναι η κυβέρνηση Λουκασένκο και σε ποιον αντιστέκονται οι λαοί. Ο 65χρονος αρχηγός της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Μάρινιχ βρίσκεται στη φυλακή και πρόσφατα μάλιστα έπαθε καρδιακή προσβολή. Η δίκη-παρωδία (ανάλογη εκείνων που έκανε ο πατερούλης Στάλιν) καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, και όλες τις οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι πολιτικές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί. Οι ακτιβιστές των οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων φυλακίζονται αδιακρίτως. Δεν ισχύει απλώς η θανατική ποινή, αλλά οι εκτελέσεις γίνονται μυστικά -δεν ενημερώνονται καν οι συγγενείς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν τους αποκαλύπτεται καν ο τόπος ταφής των εκτελεσθέντων. (πρβλ: Διεθνής Αμνηστία).

Δημοσιογράφοι φυλακίζονται για το παραμικρό και κάποιοι εξαφανίστηκαν. Στις καταγγελίες όλων των διεθνών οργανισμών (της Ε.Ε. συμπεριλαμβανόμενης), ότι στις «εξαφανίσεις» συμμετείχαν οι δυνάμεις καταστολής, υπήρξε σιωπή. Στις 20 Οκτωβρίου 2004 δολοφονήθηκε η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Βερόνικα Τσερκάσοβα. Στις τελευταίες «εκλογές» της 20ης Μαρτίου οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να πάνε στα «εκλογικά τμήματα». Η KGB (παραμένει εκεί) κατέσχεσε τα κομπιούτερ ανεξάρτητης εβδομαδιαίας εφημερίδας. (πρβλ.: Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα).

Βέβαια ο κόρακας βλέπει τα κορακόπουλα όμορφα και ο «Ριζοσπάστης» δεν μπορεί παρά να δει ως δημοκρατίες τα απομεινάρια του σταλινισμού της πρώην ΕΣΣΔ. Οι υπόλοιποι όμως πρέπει να υψώσουμε φωνή μαζί με την κ. Ράις ώστε να εκδιωχθεί ο τελευταίος στυγνός δικτάτορας της Ευρώπης. Οι φυλακισμένοι, οι δολοφονημένοι και οι «εξαφανισμένοι» της Λευκορωσίας απαιτούν απ' όλους να πράξουμε το δημοκρατικό μας καθήκον.

Υ.Γ.: Το αστείο στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» είναι ότι ακριβώς κάτω από το κείμενο στήριξης του δικτάτορα Λουκασένκο, υπάρχει φωτογραφία από την χθεσινή πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την «21η Απριλίου». Ο τίτλος είναι «Πορεία τιμής μνήμης και υπόσχεσης αγώνα». «Για καλύτερες και πιο κόκκινες χούντες», θα προσθέταμε εμείς...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24.4.2005