Η δομή και η συγκυρία

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Ένα από τα βασικά προβλήματα στην ιστορία της εξέλιξης των κοινωνιών είναι το αποκαλούμενο πρόβλημα της «δομής και της συγκυρίας». Χρόνια τώρα γίνονται παθιασμένες συζητήσεις μεταξύ ιστορικών, κοινωνιολόγων και οικονομολόγων για το αν και κατά πόσο το πέρασμα από την φεουδαρχική στην καπιταλιστική κοινωνία ήταν αποτέλεσμα της συγκρότησης της φεουδαρχικής κοινωνίας (δηλαδή της «δομής» της) ή αν ήταν αποτέλεσμα της συγκυρίας, τυχαίων φαινόμενων τα οποία άλλαξαν σιγά-σιγά την κοινωνική οργάνωση για να φτάσει στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία.

Το ευτύχημα με την πιθανή υποψηφιότητα του κ. Κωνσταντόπουλου είναι ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος δεν θα αναλωθούν σε παρόμοιες συζητήσεις. Δεν θα ψάξουν αν και κατά πόσο η πιθανή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για πρόεδρο τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο ήταν αποτέλεσμα της δομής του αστικού κράτους που υπερβαίνει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και φτιάχνει πρόεδρο κάποιον από την Αριστερά. Αντιθέτως θα αποφανθούν ότι η υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συγκυρίας. Ο πρωθυπουργός, θα ισχυριστούν οι ιστορικοί του μέλλοντος, ένιωσε ισχυρός να ρισκάρει εκλογές και προχώρησε σε μια υποψηφιότητα που αν μη τι άλλο διχάζει το αντίπαλο κόμμα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά το θλιβερό 1985 που μια υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας δημιουργεί τόσο έντονες συζητήσεις. Έχουν δίκιο λοιπόν όσοι ισχυρίζονται ότι η συζήτηση για τον Πρόεδρο είναι πρωτοφανής. ότι ποτέ δεν ψάξαμε τι είχε πει ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος για τις ΗΠΑ, για την παγκοσμιοποίηση, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.λ.π. Δεν ψάξαμε διότι ήταν ευρύτερης αποδοχής. Το πρόβλημα με τον κ. Κωνσταντόπουλο είναι ότι το μισό τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ, κι ένα σεβαστό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας δεν τον θέλει. Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε ο κ. Κωνσταντόπουλος υπολείπεται της αποδοχής τουλάχιστον του 20-30% του ελληνικού λαού. Αυτό δείχνουν εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με γκάλοπ που έκανε η εταιρία «Opinion» για την εκλογή του κ. Παύλου Τσίμα «Σταυρόλεξο» στο Mega, 48,4% υποστηρίζουν ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν είναι κατάλληλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και 46,2% το αντίθετο. Μισό-μισό περίπου. Μεγάλο ποσοστό, για ένα πρόεδρο που πρέπει να ενώσει τον ελληνικό λαό.

Η Αριστερά υποστηρίζει ότι η Προεδρία δεν μπορεί να είναι άβατο. Ορθόν. Ποιος θα είχε αντίρρηση αν ο κ. Λεωνίδας Κύρκος προτασσόταν ως υποψήφιος κι όχι ένας ενεργός πολιτικός ο οποίος (όπως είναι φυσικό εκ της θέσεως του) δημιουργεί συμπάθειες και αντιπάθειες με τις θέσεις που αναγκάζεται να παίρνει καθημερινά την πολιτική που ακολουθεί;

Αλλά όπως δεν πρέπει να είναι άβατο για την Αριστερά η Προεδρία, έτσι δεν πρέπει να είναι και για την κοινωνία. Γιατί -όπως είπε και ο νυν πρόεδρος- να περιορίσουμε τον κατάλογο εντός της συντεχνίας των πολιτικών;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» στις 25.11.2004