Νοσταλγοί του Ψυχρού Πολέμου

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


To 1980 οι αμερικανοί και πολλοί δυτικοί σύμμαχοι μας αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας διαμαρτυρόμενοι για την Σοβιετική εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν. Προς τιμήν της η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να μην υπονομεύσει τους αγώνες (ακουγόταν ότι οι Αμερικανοί πίεζαν να μην δοθεί καν η Ολυμπιακή Φλόγα στους εισβολείς) κι έστειλε την ελληνική ομάδα.

Οι Σοβιετικοί και οι δορυφόροι τους περίμεναν τέσσερα χρόνια για να πάρουν την εκδίκησή τους. Έτσι, αφού οι Αμερικανοί δεν είχαν υπό την κατοχή τους καμία χώρα (ενώ η κατοχή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν συνεχιζόταν), το κομμουνιστικό καθεστώς βρήκε δεύτερες δικαιολογίες για να μην μετάσχει το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Η ΕΣΣΔ και οι σύμμαχοί της προέβαλαν απίθανες δικαιολογίες όπως ότι «παραβιάζεται ο καταστατικός Ολυμπιακός χάρτης, και δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια των αποστολών» ενώ Σοβιετικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι «έχει στηθεί στις ΗΠΑ δίκτυο που θα βοηθήσει τους ανατολικούς αθλητές να αποσκιρτήσουν». Ήταν η εποχή της αναζωπύρωσης του Ψυχρού πολέμου και δύο διαδοχικές Ολυμπιάδες έπεσαν θύματά του.
Σήμερα η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει αλλά απομένουν κάποιοι δορυφόροι-υπολείμματα που μπορούν να πάρουν το αίμα της «Μεγάλης (αλλά και πολύ νεκρής) πατρίδας» πίσω. Έτσι το ΚΚΕ αναβιώνει τον Ψυχρό Πόλεμο με μια σημαντική ομιλία που έκανε η γραμματέας του κόμματος στην Κάρυστο. «Δεν μπορούμε», είπε η κ. Παπαρήγα, «τα στελέχη του ΚΚΕ να βρεθούν στις 13/8 στην ίδια εξέδρα των επισήμων δίπλα στον Μπους πατέρα που ευθύνεται κι αυτός για πολέμους και είναι συνυπεύθυνος για την πολιτική των ΗΠΑ γενικότερα, δεν μπορούμε να χειροκροτήσουμε μαζί με τον κ. Μπλερ και με όλους τους άλλους που στις πλάτες τους έχουν όχι μόνο μια αντιδραστική αντιλαϊκή οικονομική πολιτική με εκατομμύρια θύματα, αλλά στις πλάτες τους φέρνουν τις ευθύνες πολέμων, θυμάτων, πολέμων που συνεχίζονται και που εκπονούν σχέδια νέων επιθετικών ενεργειών.»

Έτσι λοιπόν το ΚΚΕ θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι στην εξέδρα των επισήμων θα είναι ο πατήρ Μπους που ευθύνεται για τον πρώτο πόλεμο του κόλπου, ο οποίος -σημειωτέον- έγινε με εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αν διαβάσουμε όμως προσεκτικά την ανακοίνωση θα βρούμε ένα παραθυράκι. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ λέει ότι τα στελέχη του ΚΚΕ δεν μπορούν να βρεθούν στην ίδια εξέδρα επισήμων με τον πατέρα Μπους και τον κ. Τόνι Μπλερ. Γι' αυτό οφείλουμε να κάνουμε μια πρόταση στην Οργανωτική Επιτροπή του 2004. Να δημιουργήσει μια δεύτερη εξέδρα επισήμων όπου θα παραστούν οι νοσταλγοί του Ψυχρού Πολέμου. Να 'ναι δηλαδή μια κόκκινη εξέδρα, όπου θα βρίσκεται εκτός του κ. Μάκη Μαϊλη ο σ. Φιντέλ Κάστρο, ο σ. Κιμ Γιονγκ Ιλ της Βόρειας Κορέας. Κι επειδή η εξέδρα μάλλον δεν θα γεμίζει -ο σ. Μουαμάρ Καντάφι μάλλον δεν θα θέλει να βρίσκεται εκεί- θα πρέπει να κληθούν κι άλλοι δικτάτορες όπως ο αρχιλοχίας Οθμάρ Αλ-Μπασίρ που κυβερνά το Σουδάν, τον αφέντη της «Δημοκρατίας του Κονγκό» Τζόσεφ Καμπίλα και άλλα μπουμπούκια της διεθνούς σκηνής.
Έτσι θα δικαιωθεί και ο κ. Κώστας Τριπολίτης ο οποίος από πολύ νωρίς είχε πλέξει τους κάτωθι στίχους:
«Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε,
Τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
Όνειρα ξένα, ράκη αλλότρια, ζητοκραυγάσαμε
Και τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα.»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10.8.2004