Πολίτικη συνομωσία...

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Σήμερα έχουμε να κάνουμε μια μεγάλη αποκάλυψη. Πρέπει να πούμε ότι δικτατορία της 21ης Απριλίου οργανώθηκε από το ΚΚΕ κι εκτελέστηκε από φιλοσοβιετικά στοιχεία που διείσδυσαν στο στράτευμα. Που το στηρίζουμε αυτό; Κατ' αρχήν το Παλάτι πιάστηκε στον ύπνο. Οι μυστικές υπηρεσίες (που ελεγχόταν από την Δεξιά) δεν μπόρεσαν να προειδοποιήσουν για τη στάση. Ακόμη και ο κύριος όγκος του Στρατού (ο του προδικτατορικού κατεστημένου φρουρός) πιάστηκε με τις πιτζάμες. Κάτι βρωμάει στην όλη ιστορία. Δεν έχουμε στοιχεία να το στηρίξουμε, αλλά πρέπει να είναι το ΚΚΕ που οργάνωσε την δικτατορία για τον απλό λόγο ότι το ΚΚΕ ευνοήθηκε από το έγκλημα. Αν δεν γινόταν το πραξικόπημα και δε υπήρχε η προδοσία της Κύπρου, δεν θα γινόταν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Δεν θα δημιουργούνταν όλο αυτό το αντιαμερικανικό κλίμα στην Ελλάδα, δεν θα κυριαρχούσε ιδεολογικά η Αριστερά Ποιος ευνοήθηκε από την δικτατορία και τα συμπαρομαρτούντα της; Το ΚΚΕ. Ποιος έφτιαξε λοιπόν την δικτατορία; Το ΚΚΕ. Απλά πράγματα...

Το παραπάνω σκεπτικό αποτελεί μια απλοϊκή όσο και ηλίθια σοφιστεία. Aν και ευνοήθηκε η Αριστερά στις μετά την δικτατορία εξελίξεις, το έγκλημα των Συνταγματαρχών φυσικά δεν έγινε από το ΚΚΕ. Αλλά αν η δικτατορία δεν έγινε από το ΚΚΕ, γιατί να είναι στημένες από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς οι βομβιστικές επιθέσεις στην Πόλη; «Επειδή ευνοούνται τα σχέδιά τους», είπε χθες η κ. Παπαρήγα. Αλλά, πάλι και τα σχέδια της ΕΣΣΔ ευνοήθηκαν από την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία. Πριν το Β' παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε μια μόνο κομουνιστική χώρα στον κόσμο. Μετά τη ναζιστική λαίλαπα πολλαπλασιάστηκαν. Σημαίνει αυτό ότι ο Στάλιν ανέβασε τον Χίτλερ στην εξουσία, ώστε να μπορεί να διαφεντέψει μετά Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Αν. Γερμανία κ.λ.π.; Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και η συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντρομπ. Βεβαίως δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτε, αλλά «πρέπει να υπάρχει κάτι στημένο»: Το ναζιστικό φαινόμενο ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, αποτέλεσμα των ραδιουργιών του Στάλιν.

Χθες η κ. Παπαρήγα έκανε μια δήλωση σκοταδιστική. Είπε συγκεκριμένα: «Πέρα από τη λύπη και τη συναισθηματική φόρτιση που διέπει τον καθένα και την κάθε μία υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά. Όλη αυτή η ιστορία μου φαίνεται ότι έχει και κάτι το στημένο. Βεβαίως, ομολογώ ότι δεν μπορώ να το αποδείξω. Αλλά ξέρετε δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτά τα γεγονότα υπηρετούν απλώς την έκφραση μιας αγανάκτησης γύρω από ένα πρόβλημα κοινωνικό. Η πρώτη βομβιστική ενέργεια μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη μεριά της κυβέρνησης του Ισραήλ και οι σημερινές ενέργειες μπορούν να αξιοποιηθούν θαυμάσια από τους Αμερικανούς και τη Μεγάλη Βρετανία. Εκτός εάν -και αυτό με ερωτηματικό, πρέπει να περιμένουμε - έχει να κάνει με εσωτερικούς σχεδιασμούς στην Τουρκία.»

Από την δήλωση συνάγεται κατ' αρχήν ότι αποκλείεται το χθεσινό μακελειό να είναι έργο φανατικών ισλαμιστών. Πρέπει να είναι είτε Ισραηλινών, είτε Αμερικανών, είτε Βρετανών, άντε -το πολύ-πολύ- Τούρκων. Η Αλ Κάιντα αποκλείεται. Η δήλωση αυτή θέτει ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Οι θεωρίες συνομωσίας που αποτελούσαν την τροφή κάθε καφενέ της επικράτειας, γίνονται μέρος του βασικού πολιτικού διαλόγου. Το προσπάθησε ο κ. Καρατζαφέρης με την διασκεδαστική ερώτηση στη Βουλή περί απομάκρυνσης των Εβραίων από τους Δίδυμους Πύργους και τώρα το συνεχίζει το ΚΚΕ. Η συνομωσιολογία αποκτά πλέον και τα εύσημα της Αριστεράς.

Το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης της κ. Παπαρήγα πρέπει να το προσέξουμε. «Δεν ταυτίζουμε την Αλ Κάιντα», είπε, «με αυτό που λέμε πολιτική παρέμβαση του Ισλάμ. Το Ισλάμ έχει πολλά ρεύματα και πολλές μορφές έκφρασης. Κατά τη γνώμη μας η Αλ Κάιντα έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι μια οργάνωση μηχανισμός που μπορεί να δημιουργεί ρίγη συγκίνησης σε ευρύτερες ισλαμικές λαϊκές μάζες, όμως οι σκοποί που εξυπηρετεί είναι πολύ συγκεκριμένοι. Δεν θέλουμε να την ταυτίσουμε με ένα κίνημα λαών, έστω και αν ασκεί κάποια επίδραση».

Μια απορία γεννιέται. Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα στο Αριστερό κίνημα που βλέπουν το Ισλάμ ως μόνη εναλλακτική δύναμη ανατροπής του καπιταλισμού;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21.11.2003