Εχει βάλει γινάτι τα λεφτά μας η κυβέρνηση, ή νιώθει ότι αυτές είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας και προσπαθεί να τακτοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί;
Και για να έχουμε το καλό ρώτημα: οι νέοι δραγάτες που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, υπό τον φερετζέ της «Οικολογικής Αστυνομίας», θα μένουν κι αυτοί σε πεντάστερα ξενοδοχεία όταν μετακινούνται ή η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης αφορά μόνο τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και κάποιων υπουργών;
Το ρωτάμε διότι –εν μέσω θέρους και προφανώς υπό το βάρος των αρνητικών εις βάρος της δημοσκοπήσεων– η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα όργιο ρουσφετολογικών παροχών που θυμίζει την αποφράδα διετία 2008 – 2009. Τότε η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή –λίγο πριν χρεοκοπήσει τη χώρα– είχε ανασυστήσει και πάλι την Αγροφυλακή.
Τα σημάδια είναι πολλά. Για παράδειγμα, με εκπρόθεσμη τροπολογία, που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, προβλέπεται ότι «Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου». Ορθώς το Ποτάμι σχολίασε: «Λεφτά για την κυβερνητική νομενκλατούρα υπάρχουν. Σε καιρούς της πιο άγριας φορολογικής αφαίμαξης οι κυβερνώντες αντί να προχωρήσουν σε περικοπές στις δαπάνες τους, με τροπολογία αποφασίζουν… πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους» τους παρατρεχάμενους των υπουργών.
Από την άλλη μεριά, ο κ. Τσιρώνης ονειρεύεται τη νέα αγροφυλακή, με τον φερετζέ της «οικολογικής αστυνομίας, η οποία μεταξύ άλλων θα έχει στόχο την πάταξη της… «παράνομης μανιταροσυλλογής»! Την περίοδο που η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσιζε την επανασύσταση της δικής της… «οικολογικής αστυνομίας», γράφαμε σε τούτη εδώ τη στήλη: «Σίγουρα η πρόσληψη 4.500 αγροφυλάκων θα εκτονώσει πιέσεις για ρουσφετολογικές προσλήψεις στην επαρχία… [Αλλά] Εχουμε ένα κράτος που σήμερα χρωστά το 108% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Κάθε χρόνο ξοδεύει περισσότερα χρήματα (3,5% του ΑΕΠ) από τους φόρους που συλλέγει. Αν ήταν η Μαριωρή της λαϊκής παράδοσης θα αποφαινόμασταν ότι “μόνο ο φερετζές τής λείπει”. Αντιστοίχως για το καταχρεωμένο ελληνικό κράτος μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι μόνο η αγροφυλακή τού λείπει…» («Ο φερετζές της αγροφυλακής», Καθημερινή, 22.7.2006) Ολα τα παραπάνω ισχύουν στο πολλαπλάσιο, με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει πλέον το 170%.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο «φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κρατικά διαμερίσματα που σώθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις». Κάποιους συντρόφους θα έχει, για να τους βολέψει στο Δ.Σ. και στα όργανα του νέου άχρηστου αυτού φορέα. Φυσικά, δεν μας είπε πόσα είναι αυτά τα διαμερίσματα, για να χρειάζεται η διανομή τους κοτζάμ φορέα, ούτε τι θα γίνει ο οργανισμός μετά την παροχή. Μάλλον θα μείνει ένα ακόμη κρατικό κουφάρι για να πληρώνονται τα ρουσφέτια της εκάστοτε κυβέρνησης.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: Εχει βάλει γινάτι τα λεφτά μας η κυβέρνηση, ή νιώθει ότι αυτές είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας και προσπαθεί να τακτοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί; Μάλλον λειτουργεί ο «πολιτικός κύκλος της οικονομίας», που αποκάλυψε ο καθηγητής κ. Γιώργος Παγουλάτος, με την εκτίναξη των ελλειμμάτων κάθε προεκλογική χρονιά, ως αποτέλεσμα και αυξημένων δαπανών αλλά και μειωμένων φορολογικών εσόδων. Ιδωμεν…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 31.7.2016