Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρξε ένα αντίδωρο της κεντρικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Eίναι φορές που η κρατική δραστηριότητα, όπως εμφανίζεται στα δελτία Τύπου που τακτικά δημοσιοποιούνται, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των γελοιογράφων ή ευθυμογράφων. Ειδικά η δουλειά εκείνων των υπουργείων που κάποτε δημιουργήθηκαν για αλλότριους προς την εξυπηρέτηση των πολιτών λόγους και απολιθώθηκαν στην κρατική μηχανή.
Ενα παράδειγμα είναι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ), το οποίο σήμερα δεν υπηρετεί ούτε τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε, και φυσικά εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί και τους πολίτες. Θα έλεγε κανείς ότι μοναδικός λόγος διορισμού ενός υπουργού στη συμπρωτεύουσα, είναι η εναγώνια προσπάθειά του να βρει λόγο για να δικαιώσει τον διορισμό του.
Τον αγώνα αυτό δίνει με μικρή επιτυχία και ο νυν ΥΜΑΘ κ. Γιώργος Καλατζής ο οποίος -σύμφωνα με τα δελτία Τύπου του υπουργείου του- μέσα σε μία εβδομάδα ασχολήθηκε με την πασχαλινή αγορά και με τη διαμάχη διοίκησης-εργαζομένων στην «Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης» (ΕΥΑΘ). Πολλοί πιθανώς να αναρωτηθούν τι δουλειά έχει ένας υπουργός με τον οβελία, με την ύδρευση και αποχέτευση ταυτόχρονα; Δουλειά δεν έχει ο άνθρωπος, προφανώς κάπως πρέπει να δικαιολογήσει τον μισθό του και την ύπαρξη του υπουργείου του.
Σύμφωνα μάλιστα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο «στη διάρκεια της σύσκεψης για την πασχαλινή αγορά υπογραμμίστηκε ότι τα αμνοερίφια αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε τιμές εκκίνησης χαμηλότερες των περυσινών και ότι τα οπωροκηπευτικά έχουν επίσης ικανοποιητικές τιμές και επάρκεια ικανή να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό, παρά το ενδεχόμενο αύξησης της ζήτησης λόγω της έλευσης αγοραστών – επισκεπτών από τη γειτονική Βουλγαρία, που δεν έχει παραγωγή κάποιων προϊόντων τη συγκεκριμένη περίοδο». Και πώς τα ξέρει όλα αυτά κοτζάμ υπουργός; Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «ο κ. Καλατζής έχει προσωπική αντίληψη της εικόνας, λόγω των τακτικών επισκέψεών του στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης». Και γι’ αυτό συγκάλεσε σύσκεψη ένδεκα παραγόντων της δημόσιας διοίκησης και της αγοράς.
Παράλληλα ο υπουργός διασαφηνίζει με ανακοίνωσή του μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ: «Με την υπ’ αριθμόν 117 απόφαση του Δ. Σ. της ΕΥΑΘ, της συνεδρίασης της 7ης Μαρτίου 2007, όλα τα σχετικά θέματα έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, που θα αποφανθεί, για το αν υπάρχουν λωποδύτες ή συκοφάντες». Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΑΘ είναι μια ανώνυμος εταιρεία που μπορεί μέτοχοί της να είναι κοινωνικοί φορείς, αλλά κάθε πρόβλημά της επ’ ουδενί είναι αρμοδιότητα του κράτους και δη ενός υπουργού.
Γιατί όμως ανακατεύεται ο κ. Καλατζής με τα αμνοερίφια και την αποχέτευση; Διότι προφανώς κάτι πρέπει να βρει να κάνει. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρξε ένα αντίδωρο της κεντρικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, ώστε η τελευταία να αισθάνεται συμπρωτεύουσα. Σήμερα δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και για να θυμηθούμε τις παλιές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «επανίδρυσης του κράτους» και για «το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα» πρέπει να καταργηθεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα δεν δικαιούνται υπουργείου. Αντιθέτως, δικαιούνται περισσότερα από την κεντρική κυβέρνηση, αντί παροχών σε συμβολικό επίπεδο. Κατ’ αρχήν, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται έργα και υποδομές, κάποιες από τις οποίες προχωρούν. Από την άλλη, μπορεί να συνενωθούν τα υπουργεία Μακεδονίας- Θράκης και Αιγαίου σε υπουργείο Περιφερειακής Πολιτικής, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα υπουργείο που θα παράγει πολιτική και διοίκηση αντί να υπάρχει ένας υπουργός που ασχολείται με τον οβελία και τις διαμάχες σε Δ. Σ. ανωνύμων εταιρειών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.3.2007