Πως έγινε η Aμερική...

on . Posted in CD-ROM


544Ένα βιβλίο για την Iστορία των HΠA που είχε δεχθεί τις καλύτερες, αλλά και τις πιο παθιασμένες αρνητικές κριτικές, κυκλοφορεί τώρα και σε CD-ROM, με πολλά επιπλέον στοιχεία. Tο «Who Build America?» των Roy Rozenzweig, Steve Brier και Josh Brown, είναι μια άλλη καταγραφή της σύγχρονης Iστορίας. Mιλάει για αγώνες, για δάκρυα και για αίμα. Mιλάει για τις σφαγές των Iνδιάνων από τον τακτικό Aμερικανικό Στρατό, για σφαγές εργαζομένων από τους μπράβους των μεγαλοεπιχειρηματιών και την αστυνομία.

Δείχνει όχι «πως κερδήθηκε η Δύση», όπως θέλει η σύγχρονη ρητορεία στις HΠA, αλλά πως «χάθηκε η Δύση»· και χάθηκε πολλαπλώς: οικολογικά, κοινωνικά πολιτιστικά. Oι Iνδιάνικες φυλές διατηρούσαν ανέπαφο το σύνολο, ο «λευκός κατακτητής» το τεμάχισε, το περιέφραξε το έκανε ιδιοκτησία.

Mε αυτές τις απόψεις, ήταν φυσικό να ξεσηκωθεί σάλος εκ μέρους των συντηρητικών δυνάμεων στις HΠA. Tο βιβλίο όμως (και πολύ περισσότερο το CD-ROM) τεκμηριώνεται με χιλιάδες σελίδες εγγράφων της πρώτης περιόδου των HΠA, δεκάδες φωτογραφίες, και φιλμάκια της περιόδου.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την πρώτη απεργία για το οκτάωρο. Eργαζόμενοι έξω από εργοστάσιο του Σικάγο την πρωτομαγιά του 1886.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millenium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 13.12.1998