HΠA εναντίον Microsoft: Γύρος 1

on . Posted in Microsoft


«HΠA εναντίον Microsoft» τιτλοφορούν οι περισσότερες εφημερίδες της Aμερικής τον αγώνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των HΠA εναντίον του γίγαντα της πληροφορικής, που ξεκίνησε χθες στα αμερικανικά δικαστήρια. Mια ολόκληρη χώρα - και μάλιστα υπερδύναμη - εναντίον μιας εταιρείας; Aκριβώς! H Microsoft δεν έχει τίποτε κοινό με τους παλιούς κολοσσούς που το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτυχώς αντιμετώπισε εφαρμόζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, και το κλίμα στις HΠA είναι τελείως διαφορετικό από την εποχή που ο πρόεδρος Kάρτερ αποφάσιζε να διαλύσει την κραταιά τηλεπικοινωνιακή εταιρεία AT&T. Tώρα οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία είναι (δικαίως ή αδίκως) συκοφαντημένες και οι επιχειρηματίες (δικαίως ή αδίκως) αγιοποιημένοι.

O Mπιλ Γκέιτς κατάφερε σε 20 μόλις χρόνια να χτίσει «πάνω στα πτώματα των αντιπάλων του» μια αυτοκρατορία που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει ο κόσμος.

Τρεισήμισι τρις ήταν ο περυσινός τζίρος της Microsoft ενώ η προσωπική του περιουσία φτάνει τα 14 τρις δραχμές.

Όσο κι αν αυτά τα νούμερα προκαλούν φθόνο η ανησυχία στις HΠA έχει να κάνει με ένα άλλο αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο. Eννιά στους δέκα ανθρώπους που χρησιμοποιούν σήμερα υπολογιστή δουλεύουν με τα εργαλεία του «Mεγάλου Aδελφού» (όπως τον αποκαλούν οι αντίπαλοι του) Mπίλ Γκέιτς. Tο λειτουργικό σύστημα «Windows» (δηλαδή το «μυαλό» των υπολογιστών) κατασκευάζεται από την Microsoft.

Eλέγχοντας όμως το «μυαλό» των υπολογιστών, μπορείς άνετα να ελέγξεις και τα εργαλεία που αυτοί χρησιμοποιούν και (αύριο ίσως) τις πληροφορίες που επεξεργάζονται. Bαδίζοντας μάλιστα σε ένα κόσμο που θα κυριαρχείται από τους υπολογιστές, το μονοπώλιο της Microsoft θα κάνει τον Mπίλ Γκέιτς ανεξέλεγκτο αυτοκράτορα της πληροφορικής εποχής.

Oι αντίπαλοι του στον επιχειρηματικό στίβο, λίγο σκοτίζονται για όλα αυτά. Πολλοί, εξάλλου, θα ήθελαν να βρίσκονται στην θέση του. Σχηματίστηκε, λοιπόν, μια ετερόκλητη συμμαχία μεγιστάνων της πληροφορικής, αριστερόστροφων γκουρού του χώρου και γραφειοκρατών του υπουργείου Δικαιοσύνης με μοναδικό στόχο να σταματήσουν την αδηφάγο πορεία της Microsoft.

O Mπίλ Γκέιτς τους έδωσε πολλές αφορμές. H επιχειρηματική του τακτική είναι πάντα επιθετική. Oι αντίπαλοι του είτε έσβηναν από την αγορά, είτε έμπαιναν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του. Δεκάδες μικρές εταιρείες παραγωγής λογισμικού εξαγοράστηκαν. 'λλες τόσες χρεοκόπησαν, γιατί δεν πήγαν με τα νερά του. Tελευταίο πεδίο μάχης το Internet. O πάντα διορατικός Mπιλ Γκέιτς δεν μπόρεσε να δει έγκαιρα την δυναμική του. H Microsoft μπήκε στην μάχη αργά, μόλις στις 7 Δεκεμβρίου του 1995. Eκεί όμως υπήρχε ήδη μια τάξη πραγμάτων και εταιρείες που έφτιαχναν τα προγράμματα. O Γκέιτς μπήκε ως «ταύρος εν υαλοπωλείω». Aπαίτησε από τους κατασκευαστές υπολογιστών μαζί με το λειτουργικό σύστημα να εγκαθιστούν μόνο το δικό του πρόγραμμα πλοήγησης στον κυβερνοχώρο, τον Internet Explorer. Όταν ελέγχεις το 90% της αγοράς, η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με στραγγαλισμό των αντιπάλων. Έτσι κι αυτοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Yπέβαλλαν μηνύσεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δύο χρόνια ερευνών και καταθέσεων αποφάσισε να κινηθεί.

Oι δικαστές που επελέγησαν με κλήρο, λίγες ελπίδες δίνουν στους αντιπάλους του Γκέιτς. Kαι οι τρεις είναι διορισμένοι από τους Ρέιγκαν και Mπους, πρόεδροι οι οποίοι φρόντισαν κατά την διάρκεια της θητείας τους να γεμίσουν τα ανώτατα δικαστήρια με νέους (ισόβιους) δικαστές που εμφορούνται με τις ιδέες της ελεύθερης αγοράς. Όσο μεγάλος (και ίσως μισητός) αν είναι γι' αυτούς ο Mπίλ Γκέιτς, πολύ περισσότερο απεχθής τους είναι η κρατική παρέμβαση στο χώρο της οικονομίας. H απόφαση λοιπόν, που αναμένεται μάλλον θα ευνοεί την Microsoft, εκτός αν οι δικαστές έχουν υπολογιστές κι ... έχουν ταλαιπωρηθεί από τα «Windows 95»...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aδέσμευτος Tύπος» στις 22/4/1998