Ο «Controller Editorial Policy» Στέφεν Γουίτλ εξέδωσε μια πεντασέλιδη ντιρεκτίβα για το πώς πρέπει να καλύψουν οι δημοσιογράφοι του BBC τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ.
Πολλοί εν Ελλάδι είχαν ελεεινολογήσει το BBC όταν απαγόρευσε τους βασικούς παρουσιαστές και αρχισυντάκτες των τμημάτων να πάνε στην μεγάλη αντιπολεμική πορεία της 15ης Φεβρουαρίου. Είχαν γραφεί οι συνήθεις απαξιωτικοί αφορισμοί για «σκυλάκια του Μπλερ», «δημοσιογράφους σε διατεταγμένη υπηρεσία» κ.ά.
Προχθές ο «Controller Editorial Policy» (μιας και δεν υπάρχει η έννοια στα ελληνικά δεν έχει και νόημα να μεταφραστεί ο τίτλος) Στέφεν Γουίτλ εξέδωσε μια πεντασέλιδη ντιρεκτίβα για το πώς πρέπει να καλύψουν οι δημοσιογράφοι του BBC τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Το κείμενο ξεκινά με μια απλή φράση: «Σε κάθε στρατιωτική σύγκρουση δοκιμάζονται οι δημοσιογράφοι… Ο κόσμος περιμένει από το BBC για να κατανοήσει τα γεγονότα, κι αυτό θα επιτευχθεί αν προσφέρουμε όλο το φάσμα των απόψεων, συμπεριλαμβανομένων και των φωνών ενάντια στον πόλεμο… Το να κάνουμε εφικτό τον εθνικό διάλογο είναι ζωτική μας αποστολή. Το αίτημα όμως της αντικειμενικότητας ισχύει. Όλες οι απόψεις πρέπει να αντανακλούν το βάθος που έχουν στην κοινωνία. Πρέπει να παρουσιάζουμε κάθε σημαντική αντίθεση στον πόλεμο που υπάρχει στη Βρετανία και παντού στον κόσμο, και να επιτρέπουμε τις απόψεις να ακούγονται και να ελέγχονται [στην αγορά του Δήμου]»
Η μακροσκελής ντιρεκτίβα προκάλεσε βέβαια την μήνη της κυβέρνησης Μπλερ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Εμείς απλώς πρέπει να επισημάνουμε μερικά πράγματα.
1. Τι καλά θα ήταν να ξέραμε εκ των προτέρων τους κανόνες κάλυψης ενός πολέμου από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους. Τι καλύτερο θα ήταν αν αυτοί οι κανόνες γινόταν και θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης; Τι άριστο θα ήταν αν σε μια πολεμική σύγκρουση οι κανόνες δεοντολογίας ενός (κρατικού μάλιστα) καναλιού προκαλούσε την οργή της κυβέρνησης και το κανάλι της έλεγε σε απλά ελληνικά: «Κοιτάξτε! Δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο. Δουλειά σας είναι να κερδίσετε τον πόλεμο. Εμείς θα δείξουμε όλες τις απόψεις.»
2. Τι καλά θα ήταν αν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αντί να ασχολείται με το πώς να … σταματήσει τον πόλεμο, να φτιάξει μια δεοντολογική ντιρεκτίβα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θα βλέπουμε στα κανάλια θα είναι ο πόλεμος που γίνεται και όχι η προπαγάνδα των αντιμαχομένων.
3. Τι καλά θα ήταν να είχαμε BBC! Αλλά αφού δεν το έχουμε μπορούμε να φτιάξουμε ΕΣΗΕΑ;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13.3.2003