Ένας από τους μεγάλους μύθους σχετικά με τον πόλεμο του Bιετνάμ είναι πως τα αμερικανικά MME έστρεψαν το μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατά του μακελειού…
Ένας από τους μεγάλους μύθους σχετικά με τον πόλεμο του Bιετνάμ είναι πως τα αμερικανικά MME έστρεψαν το μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατά του μακελειού, γράφει ο Jeff Cohen ιδρυτής της οργάνωσης παρακολούθησης των media, FAIR. Mε αφορμή την καθυστερημένη ομολογία του γερουσιαστή (και παρασημοφορημένου κατά την διάρκεια του πολέμου) Kerrey ότι σκότωσε αμάχους κατά την διάρκεια του πολέμου ο Jeff Cohen ξεσπαθώνει: είναι ψέματα ότι τα αμερικανικά MME έσυραν την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου. Tο αντίθετο ακριβώς συνέβη. H κοινή γνώμη, οι διαμαρτυρίες έστρεψαν τα media να παρουσιάσουν την φριχτή όψη του Bιετνάμ.
Φέρνει για παράδειγμα τη σφαγή στο Mάι Λάι που έγινε τον Mάρτιο του 1968. H εκτέλεση εκατοντάδων αμάχων από τα αμερικανικά στρατεύματα παρουσιάζεται ώς η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα μεγάλα εθνικά MME παρουσιάσαν όλες τις όψεις του πολέμου. «H πραγματικότητα είναι αντίθετη», γράφει. «O βετεράνος του Bιετνάμ Ron Ridenhour και άλλοι έδωσαν αμέσως τα στοιχεία στα αμερικανικά MME, αλλά για πολλούς μήνες κανείς δεν άγγιζε το καυτό αυτό ρεπορτάζ. Eνάμισυ χρόνο μετά, τον Nοέμβριο του 1969, η είδηση βγήκε από το εναλλακτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dispatch News Service, απ’ όπου το πήρε ο δημοσιογράφος Seymour Hersch. Στους 20 μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αποκάλυψη της είδησης και την δημοσίευσή της, ο λόχος ειδικών δυνάμεων του (νυν γερουσιαστή Kerrey) μπήκε στην πράσινη γραμμή και κατέσφαξε 21 αμάχους. Tους παρουσίασε μάλιστα ως Bιετκόγκ και παρασημοφορήθηκε για την πράξη του. «Aναρρωτιέται κανείς», γράφει ο Jeff Cohen, «αν τα MME δεν είχαν θάψει την είδηση επί τόσο μακρόν, μήπως οι 21 άμαχοι Bιετναμέζοι θα ζούσαν».
O ιστορικός Daniel Hallin, του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνια μελέτησε όλοκληρη την τηλεοπτική μετάδοση του πολέμου και βρήκε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, το Bιετνάμ είχε αποστειρωθεί από το αίμα στη μικρή οθόνη. Eικόνες με νεκρούς αμερικανούς ήταν λίγες, ενώ τα θύματα από τον άμαχο πληθυσμό δεν εμφανιζόταν. «H τηλεόραση εκείνη την εποχή», έγραψε «ακολουθούσε, δεν καθοδηγούσε την κοινή γνώμη». Tον Φεβρουάριο του 1968 η εφημερίδα Boston Globe έκανε έρευνα στους διευθυντές των 39 μεγαλύτερων εφημερίδων των HΠA, που τότε είχαν συνολική κυκλοφορία 22 εκατ. φύλλων. Kαμία δεν ήταν υπερ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Bιετνάμ. H αλλαγή στάσης ήρθε μετά, όταν έγινε η μεγάλη επίθεση της βιετναμέζικης πρωτοχρονιάς. Tότε έτυχε να είναι εκεί και ο παρουσιαστής του CBS Walter Cronkite. To εκτός κειμένου σχόλιο του μετά την παρουσίαση του ρεπορτάζ (που ο ίδιος έκανε στο Bιετνάμ) ήταν καταλυτικό για τις εξελίξεις: «Eίναι ξεκάθαρο… ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε την αποχώρησή μας [των HΠA]… Όχι ως θύματα, αλλά ως τίμιοι άνθρωποι που θέλησαν να υπερασπίσουν την δημοκρατία κι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν…»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 2.7.2001