Βιβλία

Κώστας Σημίτης: Υπάρχει ελπίδα, αν...

on . Posted in Βιβλία

«Υπάρχουν γι’ αυτό, παρά τον ζόφο που επικρατεί, δυνάμεις που επιδιώκουν να ακολουθήσει η χώρα μια κατεύθυνση προόδου, να επιτύχει την καλύτερη λειτουργία του κράτους, μια πιο δίκαιη κοινωνία...»

Πόλεμοι, εμφύλιοι, πτωχεύσεις

on . Posted in Βιβλία

Γ.Β. Δετιλής: Α​​​​ν οι Ελληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στις πρώτες έξι πτωχεύσεις, θα είχαμε αποφύγει την έβδομη. Αν οι Ελληνες πολιτικοί γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στους εμφυλίους πολέμους της ιστορίας μας, θα είχαν αποκηρύξει τις εμφυλιοπολεμικές τους δημαγωγίες...

Το «πειραματόζωο» Ελλάδα

on . Posted in Βιβλία

Η Ελλάδα ως πρώιμη μικρογραφία της εμπειρίας του σύγχρονου μετα-αποικιακού κόσμου των αναπτυσσόμενων κρατών.

Η κληρονομιά ενός ηγέτη

on . Posted in Βιβλία

Η Ελλάδα ήταν τυχερή να έχει διορατικούς ηγέτες. Οι επιτυχίες τους όμως ήταν και αποτυχίες μιας κοινωνίας, που βολεύτηκε και αντί να φτιάξει θεσμούς που λύνουν προβλήτα, ψάχνει για πολιτικούς που θα αλλάξουν τη χώρα χωρίς να αλλάξουμε εμείς.

Ο πολιτικός κατακερματισμός

on . Posted in Βιβλία

Οι συγκυβερνήσεις είναι το εποικοδόμημα. Το οικοδόμημα της Δημοκρατίας είναι η κοινωνία, αυτή που κατακερματίζεται από την ανάδυση των σύγχρονων τεχνολογιών.

Το παλιό αίτημα της ανανέωσης

on . Posted in Βιβλία

 

 

Γ. Θεοτοκάς: «όποιος λαός κλείστηκε στον εαυτό του, αποκτηνώθηκε και στέρεψε, ότι τα μόνα αποτελέσματα κάθε τοπικής αποκλειστικότητας είναι βλοσυρότητα (...) και αποχαύνωση ενώ (...) οι διασταυρώσεις των επιδράσεων ανανεώνουν και γονιμοποιούν απεριόριστα τους εθνικούς χαρακτήρες...»

Είναι οι θεσμοί, ανόητε

on . Posted in Βιβλία

 

 

Γιατί επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν τα έθνη; Πως κάποιες χώρες έγιναν πλούσιες ισχυρές και άλλες φτωχές και αδύναμες;

Ο κρατικός παρεμβατισμός και οι ολοκληρωτισμοί

on . Posted in Βιβλία

Αν και αδικαιολόγητα απόν έως σήμερα από την ελληνική βιβλιογραφία, το γνωστότερο παγκοσμίως κείμενο του Χάγιεκ, δυστυχώς, παραμένει επίκαιρο. Στην Ελλάδα περισσότερο. Κατ' αρχάς, αποτελεί κοινό δόγμα στην χώρα μας ότι η οικονομία μας χρειάζεται σχεδιασμό και όχι ελευθερία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα κόμματα, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις -ακόμη και οι επιχειρηματικές-, όλα τα ΜΜΕ ομνύουν στην ανάγκη ύπαρξης ενός «σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», κάτι σαν τα αλήστου μνήμης πενταετή πλάνα, που δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο των κομμουνιστικών καθεστώτων· ήταν και του ναζιστικού. Κατά δεύτερον, πολλοί αναζητούν έναν «σωτήρα»… [TBJ]