Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί –πρωτίστως στα κουτσομπολίστικα περιοδικά– κάποιος ανεπώνυμος Παύλος, που δηλώνει «πρίγκιπας της Ελλάδος». Τέτοιοι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αφού όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, «τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Ελληνες πολίτες» (αρ. 4 παρ 7).
Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εχουμε ελευθερία του λόγου, έστω κουτσουρεμένη, και καθείς μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει· από Ναπολέων Βοναπάρτης μέχρι «ελπίδα της Αριστεράς» και μέχρι «Crown Prince» στο instagram. Δεν τους χαλάμε το χατίρι, ακόμη κι όταν αναστατώνουν ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Πριν από μερικά χρόνια κάποιος δήλωνε «φίλος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας» και ήθελε να πάρει τον Παναθηναϊκό.
Στην Ελλάδα ισχύει το «είσαι ό,τι δηλώσεις», αλλά μόνο σε ιδιωτικές υποθέσεις. Στις κρατικές εκδηλώσεις υπάρχουν κιτάπια, πρωτόκολλα και διαπιστευτήρια. Επομένως είναι εύλογα τα ερωτήματα προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για το πώς βρέθηκε κάποιος, γνωστός μόνο από τις κοσμικές στήλες, στην πρώτη γραμμή των επισήμων, δηλαδή ανάμεσα σ’ αυτούς που εκπροσωπούν τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι βρέθηκε στο Σούλι για προσωπικούς λόγους. «Η παρουσία του είναι εντελώς προσωπική», έγραψε χθες ο δικός μας Σταύρος Παπαντωνίου. «Οταν επρόκειτο να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κωνσταντίνου, αναζητήθηκε ένα παλιό όπλο που να έφερε τη βασιλική κορώνα για να μπει πάνω στη σορό. Πρώην ανώτερος αξιωματικός του στρατού ενημέρωσε για την ύπαρξη ενός σπαθιού – κειμηλίου που έχει ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, απόγονος του καπετάν Λάμπρου Τζαβέλα, της ιστορικής φάρας των Σουλιωτών, το οποίο φυλάσσεται σε ιδιωτικό μουσείο στο Σούλι. Το σπαθί ήρθε στην Αθήνα, ακολούθως επιστράφηκε στον κάτοχό του και η επίσκεψη του Παύλου στο Σούλι ήταν για να ευχαριστήσει γι’ αυτή την κίνηση» («Καθημερινή», 28.5.2024). Αυτό όμως δεν εξηγεί την παρουσία του ανάμεσα στους επισήμους. Στο κάτω κάτω της γραφής, χιλιάδες Ελληνες πάνε εκδρομή στην Ηπειρο, αλλά δεν παρίστανται στους επισήμους κι αν παρ’ ελπίδα βρεθούν εκεί, κάποιος θα τους ρωτήσει «τίνος είσ’ εσύ» και «τι γυρεύ’ς εδώ;».
Δεν αμφιβάλλουμε για τα δημοκρατικά φρονήματα του περιφερειάρχη και η εξήγηση που κυκλοφορεί είναι ότι ο αυτοαποκαλούμενος «πρίγκιψ» μπούκαρε στους επισήμους. Ακούγεται λογικό, σε μια χώρα που κάποιος ήρθε για διακοπές, μπήκε σε ένα κόμμα και πήρε την αρχηγία. Αλλά όλοι λένε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να εικάσουμε το ίδιο για την Περιφέρεια Ηπείρου;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.5.2024