Σχεδόν όλα τα παιδιά του κόσμου γεννιούνται πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Ετσι τα βλέπουν οι χαζομπαμπάδες και μαμάδες, θείοι, θείες, παππούδες και γιαγιάδες. Είναι μια ιδιωτική υπόθεση στην οποία –όπως είναι φυσικό– το κράτος δεν μπορεί και δεν έχει λόγο να παρέμβει.
Οι μελωδοί απονέμουν τον τίτλο της πριγκίπισσας στο αντικείμενο του πόθου τους. «Ποιος Θεός σ’ έχει φιλήσει, πριγκιπέσσα μου», τραγουδούσε ο Σταύρος Παράβας σε ταινία του 1972. Πιο λυρικός ο Σωκράτης Μάλαμας μελοποίησε πριν από λίγα χρόνια «μέσα σ’ αυτό το σπίτι, πριγκιπέσσα μου». Κι αυτό είναι ιδιωτική υπόθεση, παρόλο που οι Ελληνες λάτρεψαν την Μπέτυ Αρβανίτη στην ταινία «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας». Το κράτος δεν μπορεί και δεν έχει λόγο να της απονείμει πριγκιπικό τίτλο, ακόμη κι αν το ζητούσαμε εννέα εκατομμύρια εξ ημών.
Ο κύριος Παύλος (άνευ επιθέτου προς το παρόν) διατύπωσε προχθές μια περίεργη απαίτηση. «Το επίθετο “Γλύξμπουργκ”», είπε στη Σοφία Παπαϊωάννου, «δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ» (ΕΤ1, 3.7.2023). Ωραία! Το επώνυμο (κι όχι το όνομα) δεν είναι Γλύξμπουργκ. Τότε ποιο είναι; Στα κρατικά έγγραφα, όλου του κόσμου, υπάρχουν προς συμπλήρωση τα «Ονομα, επίθετο, έτος γέννησης…» κ.λπ. Ουδείς π.χ. μπορεί να αποφύγει να συμπληρώσει το έτος γέννησης επειδή πιστεύει στη μετενσάρκωση, ούτε να γράψει 1332 π.Χ. επειδή πιστεύει ότι είναι ο αναγεννημένος Τουταγχαμών.
Η απόκτηση της ιθαγένειας κατά το ελληνικό δίκαιο έχει προϋποθέσεις. Οι υποψήφιοι δίνουν εξετάσεις και δηλώνουν πλήρη στοιχεία. Φανταστείτε να κάνει τα χαρτιά του κάποιος Πακιστανός, αλλά να μη δηλώνει επίθετο, διότι ισχυρίζεται ότι είναι απόγονος του Απολλόδοτου Α΄ που βασίλευε στο Ινδοελληνικό βασίλειο.
Πρέπει να πούμε μπράβο στον Νικόλαο (χωρίς επίθετο και αυτός) που είπε ότι «η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον Ελληνικό Στρατό». Ομως χωρίς επίθετο θα υπήρχε μπέρδεμα. Θα φώναζε ο λοχίας «Νίκους! Ιέλα ιδώ» και θα έτρεχαν πενήντα.
Επομένως οι δύο ανεπώνυμοι αντί να κλαψουρίζουν και να ζητούν εξαιρέσεις από το δημοκρατικό δίκαιο, ας διαλέξουν επίθετο για να αποκτήσουν την ιθαγένεια· με τις εξετάσεις φανταζόμαστε δεν θα είχαν πρόβλημα, θα τις περνούσαν με άριστα δέκα. Μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν να λέγονται «Παύλος Πρίγκιπας» και «Νικόλαος Πρίγκηπας». Με Ι ή με Η· ό,τι προτιμούν. Ηδη υπάρχει το επίθετο «Βασιληάς». Το μόνο που δεν μπορεί να γίνει στις Δημοκρατίες είναι η εξαίρεση από τον κανόνα που ισχύει για όλους τους Ελληνες…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.7.2023