Σε τι χρειάζεται ένα υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (και παρεμπιπτόντως ένα υπουργείο Αιγαίου); Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από το να γκρινιάζει για τη μη αναβάθμισή του, δεν μας διαφωτίζει. Το ίδιο και ο υπουργός που επαίρεται για την αναβάθμισή του.
Γκρινιάζει το ΠΑΣΟΚ, επειδή λέει δεν αναβαθμίστηκε (όσο πρέπει; όσο αυτό θέλει;) το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑ-Θ). Θεωρεί υπονομευμένη την «αναβάθμιση» που παρουσίασε ο υπουργός κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, αφού, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Κινήματος, «το ΥΜΑΘ είχε τη μεγαλύτερη μείωση στον προϋπολογισμό από όλα τα υπουργεία το 2005. Ο προϋπολογισμός του σήμερα παραπέμπει σε μέσο Καποδιστριακό Δήμο. Έγιναν μαζικές αλλαγές διευθυντών και τμηματαρχών με κομματικά κριτήρια. Η δομή του Π.Δ. 358/86 παραμένει τυπικά και ουσιαστικά ίδια, αφού άλλαξαν απλώς τους τίτλους των διευθύνσεων. Η online επικοινωνία του ΥΜΑΘ, με την κεντρική διοίκηση, έχει ολοκληρωθεί από το 2003».
Από πλευράς του, ο υπουργός παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων του ΥΜΑ-Θ μετά τις εκλογές του 2004. Οι δράσεις αυτές είναι: «Η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της ανάπτυξης στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η ταυτοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης και η διεθνής αναγνωρισιμότητά τους. Δημιουργείται νέο λογότυπο ‘‘MacedoniaThrace.GR” που κατοχυρώθηκε στο Διαδίκτυο. Η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η ίδρυση ανεξάρτητου φορέα για την προστασία και ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου».
Καλά κι άγια είναι όλα αυτά, όμως δεν απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα: Σε τι χρειάζεται ένα υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης; (Και παρεμπιπτόντως σε τι χρειάζεται ένα υπουργείο Αιγαίου;) Το ΠΑΣΟΚ πέρα από το να γκρινιάζει, δεν μας διαφωτίζει. Το ίδιο και ο υπουργός: «Σήμερα, 50 χρόνια από τη σύσταση του υπουργείου, οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες και η διαφορετική αντίληψη για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση δημιουργούν αναγκαιότητα διαφοροποίησης και επαναπροσδιορισμού του ΥΜΑ-Θ. Η νέα δομή του συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως στρατηγείου ανάπτυξης». Δηλαδή;
Κακά τα ψέματα. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρξε ένα αντίδωρο της κεντρικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, ώστε η τελευταία να αισθάνεται συμπρωτεύουσα. Από τον απολογισμό δράσης που παρουσίασε ο κ. Τσιαρτσιώνης, δεν προκύπτει κάτι που δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να κάνει είτε η κεντρική είτε η τοπική διοίκηση. Το υπουργείο, απλώς, προσθέτει 117 υπαλλήλους και 25 συμβούλους στο κρατικό έλλειμμα και κατά πώς απειλεί ο κ. Τσιαρτσιώνης, με τη νέα δομή θα γίνουν 143-227! Μέχρι και Διεύθυνση Aμυνας και Αιγαίου προβλέπεται στο νέο οργανόγραμμα!
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα δεν δικαιούνται υπουργείου. Αντιθέτως, δικαιούνται περισσότερα από την κεντρική κυβέρνηση, αντί παροχών σε συμβολικό επίπεδο. Καταρχήν, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται έργα και υποδομές, που ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση. Από την άλλη, μπορεί να συνενωθούν τα υπουργεία Μακεδονίας- Θράκης και Αιγαίου σε υπουργείο Περιφερειακής Πολιτικής, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα υπουργείο που θα παράγει πολιτική και διοίκηση αντί να περιφέρει τον κ. Πασχάλη Αρβανιτίδη ανά τας οδούς και τα ρύμας της Βορείου Ελλάδος.
Το αστείο είναι ότι σε έρευνα της «Metron Analysis» για τη χρησιμότητα του ΥΜΑ-Θ πιο σκεπτικιστές (παρά τα υψηλά ποσοστά) εμφανίζονται οι Βορειοελλαδίτες. Πιο ανοιχτοχέρηδες οι κάτοικοι της Αττικής. Πιθανώς, να αισθάνονται ενοχές για το συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους, πιθανώς να αναλογίζονται πόσα πληρώνουν κατ’ έτος για τα υπουργεία και σκέφτονται: «Ενα πάνω-ένα κάτω, τι σημασία έχει;».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.9.2005