Μιας ανοησίας 4.800 έπονται. Τόσοι τουλάχιστον δήλωσαν στο Facebook ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν το Σάββατο (5.12.2020) σε μια εκδήλωση εν μέσω καραντίνας με τίτλο «Ποδηλατάδα στην Πάρνηθα!». Είναι η «απάντηση» στην εξόρμηση του πρωθυπουργικού ζεύγους στο βουνό για να αθληθούν 45 χλμ. μακριά από τον τόπο κατοικίας, όπου φωτογραφήθηκαν με μια ομάδα μοτοσικλετιστών που βρισκόταν εκεί.
Σε κανονικούς καιρούς αυτό θα ήταν έξυπνη αντιπολίτευση, μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Αφού οι Αρχές νομιμοποίησαν εκ των υστέρων τη βόλτα με το ποδήλατο στην Πάρνηθα, με ποια δικαιολογία θα απαγορεύσουν σε 4.800 ανθρώπους να αθληθούν με τον τρόπο του πρωθυπουργού; Πιθανότατα θα δημιουργηθεί συνωστισμός, αλλά άντε τώρα να τρέχουν οι αστυνομικοί στα βουνά για να κόψουν πρόστιμα.
Βεβαίως η σύναξη (αν γίνει, διότι με τα λόγια και τις αναρτήσεις στο Facebook χτίζονται ανώγεια και κατώγια) θα καταλήξει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πιθανώς ποδηλατική πορεία με άγνωστα μέχρι στιγμής αιτήματα. Αυτό στοιχειοθετείται από δύο πράγματα. Πρώτον, ο διοργανωτής είναι συνδικαλιστής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Δεύτερον, ο τόπος συγκέντρωσης είναι πολύ μακριά από την Πάρνηθα και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη. Επομένως οι 1.100 που δήλωσαν ότι σίγουρα θα πάνε θα πρέπει να διασχίσουν το μισό λεκανοπέδιο για να φτάσουν στον τόπο άθλησής τους. Να σημειώσουμε επίσης την πιθανή ετερογονία των σκοπών: μια εκδήλωση που έχει εμφανώς πολιτικά (αντικυβερνητικά) κίνητρα μπορεί να γίνει πλατφόρμα διαμαρτυρίας κάθε πικραμένου αντιεμβολιαστή, γενικώς των ψεκασμένων που θεωρούν ότι τα μέτρα αναχαίτισης του ιού είναι συνωμοσία της παγκόσμιας νέα τάξης για να περιορίσουν τις ελευθερίες μας.
Ελπίζουμε ότι αυτοί οι φόβοι θα αποδειχθούν υπερβολικοί και αυτό το επικίνδυνο, για την υγεία των συμμετεχόντων, χάπενινγκ δεν θα πραγματοποιηθεί. Αν γίνει, θα θυμίζει το ανέκδοτο του απατημένου συζύγου που έκοψε τα αχαμνά του για να εκδικηθεί τη συμβία του. Μια παρασπονδία του πρωθυπουργού μπορεί να οδηγήσει σε μαζική διάδοση του ιού και θα ξεκινήσει κατά κάποιον τρόπο μια επανάληψη του «αντιμνημονιακού αγώνα» και των αποτελεσμάτων του. Ως γνωστόν, πολλές χώρες μπήκαν σε μνημόνια αλλά μόνο η Ελλάδα έκανε οκτώ χρόνια για να βγει και με βαρύτερους όρους από τους άλλους. Η σθεναρή αντίδραση σε κάθε μέτρο και σε κάθε μεταρρύθμιση δημιούργησε πολιτικά αποτελέσματα και αντί να θεραπεύσει την κρίση, τη βάθυνε και την επέκτεινε. Μην ξεχνάμε ότι η σύναξη των «Αγανακτισμένων» έγινε επίσης για ένα γινάτι. Μπορεί να εξυπηρέτησε πολιτικώς κάποιους, αλλά έλειπαν τα σαφή αιτήματα. Με μια διαφορά: ουδέποτε μάθαμε ποιος έκανε το πρώτο κάλεσμα την 25η Μαΐου 2011.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 4.12.2020