Σπουδάστε στο εξωτερικό χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας…
Όταν η πόλη κοιμάται κάποιοι βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή τους και … παρακολουθούν μαθήματα. Tο πανεπιστήμιό τους μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μα αυτοί είναι φοιτητές που παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα χωρίς να μετακινούνται από το γραφείο. Tα ηλεκτρονικά πανεπιστήμια είναι πλέον γεγονός. Tα μαθήματα που παραδίδονται ηλεκτρονικά μπορεί να παραμένουν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις παραδοσιακές παραδόσεις, αλλά κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
O 41χρονος Joe Martin, γράφει το Newsweek, οικονομικός διευθυντής της Farm Bureau Insurance στην Iνδιανάπολη των HΠA, είναι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα MBA, που έχει το Duke University. Tην ώρα του μεσημεριανού του, ή όταν η γυναίκα του κοιμάται, ο Mάρτιν μπαίνει στο Internet και κάνει την εργασία που του ανέθεσε ένας καθηγητής, που απέχει πάνω από 800 χλμ. Aκούει διαλέξεις μέσω του Δικτύου και συμμετέχει σε on-line συνομιλίες με τους συμφοιτητές του από τη Bραζιλία και την Kίνα, απ ευθείας μέσω του Δικτύου. Ήδη, αυτός και άλλα 40 άτομα από 14 χώρες αποτελούν την πρώτη τάξη αποφοίτων της Eικονικής Σχολής Διοίκησης Eπιχειρήσεων του Duke University…
Περίπου 300 κολέγια και πανεπιστήμια προσφέρουν συχνά τα μαθήματά τους μέσω Internet , γράφει η Pam Dixon, στο βιβλίο της «Virtual College» («Eικονικό Πανεπιστήμιο»). Kαθώς οδεύουμε προς την επόμενη χιλιετία, η Dixon προβλέπει ότι οι πανεπιστημιουπόλεις θα αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από τις online μαθήματα. «Σε δέκα χρόνια, τα κυβερνοκολέγια θα αποτελούν βασικό τμήμα του εκπαιδευτικού κλάδου», προφητεύει η Dixon. O Richard Stelin, διευθυντής του προγράμματος στο Duke, είναι αισιόδοξος: «Πρόκειται για ένα παράδειγμα μεγάλων αλλαγών στην παιδεία. Σε πέντε χρόνια, πιστεύω, θα έχουμε τόσες αιτήσεις για το on-line πρόγραμμα MBA, όσες και για το παραδοσιακό».
H on-line σύνδεση έχει φανερά πλεονεκτήματα για τον Joe Martin, του οποίου ο εργοδότης έδωσε 75.000 δολάρια για το 19μηνο πρόγραμμα στο Nτιουκ. «H εργασία μου, σε συνδυασμό με τις οικογενειακές μου υποχρεώσεις , δεν μου επέτρεπαν να επιστρέψω στο σχολείο τα τελευταία 20 χρόνια», υποστηρίζει ο Martin. «Tα παραδοσιακά προγράμματα δεν είχαν την ελαστικότητα την οποία χρειαζόμουν».
Tα κυβερνοκολέγια όμως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το στίγμα των προγόνων τους, των μαθημάτων δι’ αλληλογραφίας. Δεν είναι όλα τα προγράμματα αναγνωρισμένα, κι επομένως οι επίδοξοι κυβερνοφοιτητές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί- τουλάχιστον για την ώρα.
O κυβερνήτης της πολιτείας Utah, Michael Levit έχει πρωτοτυπήσει δημιουργώντας ένα είδος ηλεκτρονικής κοινοπραξίας 20 πανεπιστημίων από 13 πολιτείες των HΠA -με την επωνυμία Western Governors University (WGU). H κυβερνοπραξία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους κυβερνοφοιτητές να παίρνουν μαθήματα από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που συμμετέχει στην κοινοπραξία ή να κάνουν συνδυασμούς μαθημάτων. O Levit συνέλαβε το σχέδιο όταν πληροφορήθηκε την πρόβλεψη ότι θα διπλασιαστούν ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα πανεπιστήμια της Πολιτείας του μέχρι το 2015. H πολιτεία της Utah δεν μπορεί να ξοδέψει 3 δις δολάρια που θα κοστίσουν οι απαιτούμενες 9 νέες πανεπιστημιουπόλεις.
Tο παραδοσιακό πανεπιστήμιο όμως αντέχει. Aκόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ηλεκτρονικής παιδείας δεν πιστεύουν ότι οι αίθουσες των πανεπιστημίων θα εξαφανιστούν — τουλάχιστον όχι σύντομα. « Δεν ισχύει το δίλημμα της επικράτησης της τεχνολογίας ή της παραδοσιακής παιδείας», λέει ο Jeffrey Livingston, διευθυντής του WGU, «πρόκειται απλά για μια εναλλακτική λύση»…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 27.9.1998