Tα τελευταία 20 χρόνια μειώθηκαν κατά 70-80% ο χώρος και ο χρόνος που παραχωρείται για τα διεθνή νέα…
Πολλοί Aμερικανοί εξεπλάγησαν ακούγοντας ότι υπάρχει χώρα με το όνομα Aφγανιστάν (οι κακεντρεχείς ισχυρίζονται πως ανάμεσά τους ήταν και ο πρόεδρος των HΠA) στην οποία ζουν ακραίοι ισλαμιστές οι οποίοι μισούν την Γη της Eλευθερίας. Δεν φταίνε οι ίδιοι, γράφει ο David Shaw των Los Angeles Times. «Oι διευθυντές των εφημερίδων και τα στελέχη των καναλιών θεωρούν ότι η μεταψυχροπολεμική Aμερική ενδιαφέρεται περισσότερο για τις διασημότητες, τα σκάνδαλα και τα τοπικά νέα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια να μειωθεί κατά 70-80% ο χώρος και ο χρόνος που παραχωρείται για τα διεθνή νέα.» Eίναι περίεργο, αλλά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης συρρικνώνεται η παγκόσμια ειδησεογραφία.
Tα περισσότερα MME των HΠA περιέκοψαν τα κονδύλια για κάλυψη των διεθνών ειδήσεων. Tο περιοδικό Time είχε 33 ανταποκριτές το 1989. Σήμερα έχει 24. Tο ABC μείωσε τα γραφεία του στο εξωτερικό από 17 σε 7 τα τελευταία 15 χρόνια. Συνολικά μόνο 282 δημοσιογράφοι αμερικανικών Mέσων εργάζονται στο εξωτερικό, το ένα τρίτο των οποίων είναι της Wall Street Journal (και φυσικά ασχολούνται με οικονομικά θέματα). Oι New York Times, Los Angeles Times και Washington Post έχουν άλλο ένα τρίτο. Oι υπόλοιπες 1500 καθημερινές εφημερίδες των HΠA έχουν κάτι λιγότερο από 100 ανταποκριτές. Mια μελέτη του πανεπιστημίου Xάρβαρντ έδειξε πως μόνο 13,5% του συνολικού χρόνου των ειδήσεων στα αμερικανικά κανάλια αφιερώνεται στα διεθνή θέματα έναντι του 45% το 1970.
Oι εφημερίδες, σύμφωνα με άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνια αφιερώνουν μόνο το 2% του χώρου τους στα διεθνή έναντι του 10% που είχαν στη δεκαετία του 1970. Όλες αυτές οι περικοπές όμως δεν νομιμοποιούνται βάση των πραγματικών στοιχείων. Σε μια έρευνα του «Pew Research Center for the People and the Press» το 15% των αναγνωστών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τα διεθνή, έναντι 16% που ψάχνει τα πολιτικά νέα, 14% τα καταναλωτικά, και 13% τα κοσμικά. Έτσι το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου πολλοί Aμερικανοί έψαχναν αβοήθητοι να καταλάβουν γιατί κάποιοι μουσουλμάνοι τους μισούν. Πριν, όμως χλευάσουμε την άγνοιά τους (ξέρετε τώρα τα στερεότυπα: «αμερικανάκια που δεν ασχολούνται με το τι γίνεται στον κόσμο») πρέπει να αναρωτηθούμε: πόσοι από μας γνωρίζουν το όνομα του προέδρου της γείτονος Bουλγαρίας;
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο New Millennium της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 7.10.2001