Η πρωτοτυπία της δίκης που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βιρτζίνια, ήταν ότι η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, στρεφόταν κατά ανώνυμου χρήστη, και οι μηνυτές ήταν … ανώνυμοι.
Το μπελά τους έχουν βρει οι εταιρίες με το Διαδίκτυο. Η ελευθεριότητα γνώμης που επιτρέπει, η ανωνυμία που είναι εύκολη, επιτρέπει σε κάθε ένα να εξαπολύσει βολές επί δικαίων και αδίκων σχεδόν ατιμώρητα. Το πρόβλημά τους είναι πως αν κινηθούν δικαστικά κατά κάποιου (δικαίως ή αδίκως) υβριστή τους, η υπόθεση παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να έχουν ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Η πρωτοτυπία της δίκης που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βιρτζίνια, ήταν ότι η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, στρεφόταν κατά ανώνυμου χρήστη, και οι μηνυτές ήταν … ανώνυμοι. Η εταιρία εμφανίσθηκε στο δικαστήριο με το ψευδώνυμο «Ανώνυμη Εισηγμένη Εταιρία», και ζητούσε την δικαστική παρέμβαση για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα πέντε ανώνυμων χρηστών, για τους οποίους πιθανολογούσε ότι ήταν υπάλληλοί της.
Το δικαστήριο όμως αρνήθηκε την συνδρομή του με το αιτιολογικό ότι οι μηνυτές δεν αιτιολόγησαν επαρκώς την «μυστικότητα της ταυτότητάς τους». «Στην υπόθεση αυτή», έγραψε ο δικαστής, «ο μόνος λόγος της ανωνυμίας των μηνυτών είναι ο φόβος της οικονομικής ζημιάς. Αν και η οικονομική ζημιά είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να πάρουμε υπόψιν, ο ανώνυμος μηνυτής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχουν ειδικές καταστάσεις που να δικαιολογούν την ανωνυμία του».
Οι ακτιβιστές της ηλεκτρονικής ελευθεροτυπίας χαιρέτησαν την απόφαση σαν μια νίκη του ανώνυμου λόγου στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα δεκάδες δίκες έγιναν κατά ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου με μικτά αποτελέσματα. Αυτή όμως ήταν η πρώτη που και οι μηνυτές ήταν ανώνυμοι. «Αν χρησιμοποιείς τα δικαστήρια, που χρηματοδοτούνται από τα λεφτά των φορολογουμένων και θες να αποκτήσεις νομικά δικαιώματα που έχουν επιπτώσεις στη ζωή κάποιων ανθρώπων», δήλωσε ο δικηγόρος Megan E. Gray που υπερασπίζεται την ανωνυμία στο internet, «τότε πρέπει να το κάνεις ανοιχτά στο δικαστήριο, έτσι ώστε να ελέγχεσαι από τον Τύπο και οι Πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται…»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 25.3.2001