Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Η σύγκρουση στη Γάζα έχει εθνικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι και μια μάχη της δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό.

Η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν είχε κάποιο στρατιωτικό σκοπό και παρεμπιπτόντως σκότωσαν και κάποιους αμάχους.

Το μόνο ανησυχητικό που αναδεικνύει η ήττα της Ν.Δ. είναι το «μοτίβο του μη σχεδιασμού» της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το κεντρικό κράτος να μοιράζει λεφτά, κάποιοι τοπικοί άρχοντες να νιώθουν ότι μπορούν να τα σκορπίσουν, ενώ οι τοπικές κοινωνίες να μην πολυσκοτίζονται αφού είναι «τα λεφτά των άλλων».

Κάποιοι πιστεύουν ότι δύο χώροι που δεν συνεργάστηκαν τις «καλές» (έστω σε επίπεδο λυκοφιλίας) εποχές, θα συνεργαστούν τώρα μετά τις ιαχές περί «γερμανοτσολιάδων», «Πινοσέτ» και «ελλειμματικών Ελλήνων».

Ισως η αποχή να είναι το μήνυμα. Δηλαδή, οι πολίτες που νιώθουν ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή, πέραν της Ν.Δ., μπορεί να τιμωρούν την κυβέρνηση όχι υπερψηφίζοντας κάποιον άλλον (αφού δεν τους εμπιστεύονται) αλλά απέχοντας από τις κάλπες.

Για την φορολογία μερισμάτων η ΝΔ προσπαθεί να μάς μπερδέψει με νούμερα που φέρουν το προσωπείο της κοστολόγησης, αλλά στην ουσία είναι «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο».

Ο γάμος είναι μια σύμβαση μεταξύ δύο ανθρώπων από την οποία απορρέουν κάποια δικαιώματα (ασφάλισης, περίθαλψης, κληρονομιών κ.λπ.) στα οποία το κράτος λειτουργεί μόνο ως εγγυητής.

Ανάμεσα στα θύματα των ακροδεξιών τρομοκρατών ήταν, σύμφωνα με τον Κύπριο αξιωματούχο, και «αθώοι επισκέπτες στη χώρα μας», δηλαδή τουρίστες αραβικής καταγωγής.

Χειρότερο είναι ότι, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, όλο το κακό συναπάντημα στα δεξιά της Ν.Δ. χρησιμοποιούσε δηλώσεις υπουργών για να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο.

Και άλλα...

Money

Tech & Innovation

Editor's Picks

H κρίσιμη πληροφορία για την τιμή των προϊόντων και ένα σημαντικό όπλο κατά της ακρίβειας κρύβεται κάτω από γραμματάκια που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να διαβαστούν.

Σχηματοποιείται και η θεωρία του αυταρχισμού: αμφισβητείται η ανάγκη ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών· δικαιολογείται το «απόρρητο» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες· προτείνονται προληπτικές υποκλοπές για λόγους διαφθοράς.

Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δεν δεν συνάδει με το πνεύμα των καιρών, την ανάγκη θωράκισης κατά της πανδημίας.

Η περίτεχνη κρατική προστασία ιδεών, εκφράσεων, μεθόδων μεταμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο σε σαράκι του καπιταλισμού, κάτι αντίστοιχο με τη γραφειοκρατία της παλιάς ΕΣΣΔ.