Οι συνδικαλιστές των εμπόρων κατάφεραν να κάνουν το δικαίωμα κάποιων ιδιοκτητών να κλείνουν τα μαγαζιά τους, σε υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών να κλείνουν.
Η στρεψοδικία είναι ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα των συνδικαλιστών· δεξιών και αριστερών· εργαζομένων και επιχειρηματιών· για σοβαρά ή για γελοία θέματα. Η στρεψοδικία συνήθως γίνεται άτεχνα –με επιχειρήματα του στυλ «κι εσείς γιατί βασανίζετε τους μαύρους»– ή με περίτεχνες πιρουέτες σαν αυτές που έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης απαντώντας στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο τελευταίος ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επιτρέψουν στα καταστήματα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.
Ο κ. Κορκίδης –όπως λένε τα δημοσιογραφικά κλισέ– «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στην πρόταση να επιτρέπεται το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές: «Είναι παράλογο να ζητάμε από τους ξενοδόχους να λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους σε παραθαλάσσιες περιοχές και θερινούς προορισμούς για 12 μήνες τον χρόνο».
Φυσικά θα είναι παράλογο να υποχρεώνονται τα ξενοδοχεία να ανοίγουν 12 μήνες τον χρόνο, όπως είναι τώρα παράλογο να υποχρεούνται τα μαγαζιά να κλείνουν 45 Κυριακές τον χρόνο. Οι ξενοδόχοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής, όπως πρέπει να το έχουν και οι μαγαζάτορες. Ανοίγουν όποτε κρίνουν ότι έχουν δουλειά και όχι όταν τους το επιτρέπει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Κάποιοι παίρνουν το ρίσκο και μένουν όλο τον χρόνο ανοιχτοί και κάποιοι όχι. Ξέρουν καλύτερα από κάθε συνδικαλιστή-πρόεδρο τις πιθανότητες να αποδώσει το ρίσκο όταν ανοίγουν και κλείνουν κατά βούληση· δεν έχουν κανένα κ. Κορκίδη για κεχαγιά στο κεφάλι τους.
Θα ήταν παράλογο να υποχρεωθούν διά νόμου οι επιχειρηματίες να κλείνουν τα ξενοδοχεία οκτώ μήνες τον χρόνο γιατί κάποιος συνδικαλιστής-πρόεδρος θα έκρινε ότι δεν υπάρχουν δουλειές ή διότι και οι ξενοδόχοι έχουν την υποχρέωση σε διακοπές. Ο κ. Κορκίδης και οι συνοδοιπόροι του συνδικαλιστές κατάφεραν να κάνουν το δικαίωμα κάποιων ιδιοκτητών να κλείνουν τα μαγαζιά τους, σε υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών να κλείνουν. Αυτό δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικό· δεν ευνουχίζει μόνο εκείνους που θα είχαν διαφορετικές ιδέες πώς να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους· δεν πλήττει απλώς τον τουρισμό. Είναι πρωτίστως παράλογο, από εκείνα τα πολλά ανόητα που επιβάλλονται από τον νόμο και έχουν ως προκάλυμμα τις στρεψοδικίες των συνδικαλιστών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.11.2013