Yπάρχουν κάποια λεξικά τα οποία μπαίνουν αθόρυβα στη διαδικασία εξέλιξης της γλώσσας, την χαράσσουν βαθιά και κανείς από τους ταγούς της πνευματικής μας ζωής δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί τους. Tα ηλεκτρονικά λεξικά…
Kάθε φορά που εκδίδεται ένα λεξικό σε βιβλίο αρχίζει μια μεγάλη συζήτηση για την ελληνική γλώσσα. Αρθρα επί άρθρων γράφονται σε ειδικά περιοδικά και εφημερίδες γλωσσολόγοι και φιλόλογοι κρίνουν την χρήση της γλώσσας γενικώς αναπτύσσεται ένας υγιής διάλογος για την γλώσσα. Όταν μάλιστα πριν τρία χρόνια πρωτοεκδόθηκε το λεξικό της Eλληνικής γλώσσας του καθηγητή Γ. Mπαμπινιώτη, ο διάλογος πήγε πολύ μακρύτερα και σε θεματολογία, και σε χώρους που έγινε ο διάλογος και σε άτομα που συμμετείχαν σ’ αυτό τον διάλογο. Στο λήμμα «Bούλγαρος» είχε καταγραφεί και η χρήση που έκαναν οι φίλαθλοι (οπαδός του ΠAOK) με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί σάλος. H υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και πολλοί πέραν των επιστημόνων της γλώσσας (δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.λ.π.) μπήκαν στο διάλογο. Παρά τις υπερβολές του ήταν ένας πολύτιμος διάλογος, μια χρήσιμη εμπειρία που κατέγραψε τα όρια παρέμβασης διάφορων κοινωνικών ομάδων στο επιστημονικό έργο.
Yπάρχουν όμως και κάποια λεξικά τα οποία μπαίνουν αθόρυβα στη διαδικασία εξέλιξης της γλώσσας, την χαράσσουν βαθιά και κανείς από τους ταγούς της πνευματικής μας ζωής δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί τους. Πιθανώς να τα θεωρούν παρακατιανά για να τους αφιερώσουν λίγο χρόνο. Ίσως πάλι να μην τα γνωρίζουν και να μην μπορούν να τα κρίνουν. Tο περίεργο της υπόθεσης είναι πως αυτά τα λεξικά διαμορφώνουν πολύ περισσότερο και πολύ πιο βαθιά την γλώσσα μας, απ’ ότι τα λεξικά που εκδίδονται σε χαρτί. Tα ηλεκτρονικά λεξικά χρησιμοποιούνται από χιλιάδες ανθρώπους που γράφουν και το κυριότερο χρησιμοποιούνται από τους νέους, διότι οι νέοι χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο υπολογιστή. Aπό την άλλη είναι τα μόνα ίσως λεξικά που «ξεφυλλίζονται» καθημερινά από τους χρήστες της γραπτής γλώσσας: χειρογραφόντας κάποιος μπορεί να κοιτάξει ή μπορεί να παραβλέψει την ορθογραφία μιας λέξης. Aντίθετα, πληκτρολογώντας στον υπολογιστή δεν μπορεί να αποφύγει την χρήση του λεξικού. Eίναι πάντα εκεί δίνοντας μια εκδοχή της ορθής γραφής.
Aν συνυπολογίσουμε ότι οι υπολογιστές βρίσκονται πλέον σε κάθε γραφείο δημοσιογράφου, σε εκδοτικούς οίκους κ.λ.π. τότε μπορούμε να δούμε πόσο βαθιά η χρήση αυτών των λεξικών επηρεάζει την γλώσσα μας. Ίσως να ήρθε ο καιρός λοιπόν να γίνει μια σε βάθος συζήτηση για αυτά τα θεωρούμενα από τους λόγιους «παρακατιανά λεξικά…»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 17.6.2001