Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι ότι οι πολίτες αδιαφορούν για το βιβλίο.
Είναι εκπληκτικό, αλλά στην 900 λέξεων διακήρυξη του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, δεν υπάρχει η λέξη «Διαδίκτυο», δεν υπάρχει η λέξη «Amazon». Υπάρχει μόνο κινδυνολογία, σαν αυτή που ακούμε από όλες τις συντεχνίες, για τα δεινά που θα φέρει το μέτρο απελευθέρωσης. Τα γνωστά: οι αλυσίδες βιβλίων που θα καταπιούν τα μικρά βιβλιοπωλεία (ασχέτως αν στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι και οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων κλείνουν), η ανεξαρτησία των εκδοτών και το καλό που κάνει στη… Δημοκρατία το νομοθέτημα Βενιζέλου, που χρονολογείται από το 1997.
Σε μια χώρα όπου ελάχιστοι διαβάζουν και ακόμη λιγότεροι αγοράζουν βιβλία, οι συντελεστές της αγοράς απέδειξαν την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Προσπαθούν με την ισχύ του κράτους να αποφύγουν τον ανταγωνισμό, να κρατήσουν το διαρκώς συρρικνούμενο χωραφάκι τους (εις βάρος φυσικά εκείνων των λίγων που επιμένουν να αγοράζουν βιβλία) και δεν θα εκπλαγούμε αν κάποια στιγμή ζητήσουν και την απαγόρευση του Amazon, για να… ενισχυθούν ο πλουραλισμός και η δημοκρατία που προωθεί η συντεχνία τους.
Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι ότι οι πολίτες αδιαφορούν για το βιβλίο. Εχουμε τη μικρότερη κατά κεφαλήν δαπάνη σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον χαμηλότερο δανεισμό. Ετσι λοιπόν αντί ο χώρος (εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς) να ξεκινήσει καμπάνιες για να μεγαλώσει την πίτα –κάτι που πραγματικά θα βοηθήσει και τη χώρα, τη Δημοκρατία, αλλά και τους ίδιους–, για πρώτη φορά μαζεύτηκαν ώστε να κρατήσουν τα (κρατικώς επιβαλλόμενα) κεκτημένα τους. Μαζεύτηκαν για να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό, διότι, λέει, το βιβλίο είναι «πολιτιστικό αγαθό». Ασχέτως αν παραμένει στα αζήτητα και με τη δική τους ευθύνη· οι υπερβολικά υψηλές τιμές που είχαν για πολλά χρόνια συνετέλεσαν τα μάλα στην αποξένωση του κοινού από το βιβλίο.
Το ζήτημα στην Ελλάδα είναι να αρχίσουν οι άνθρωποι να αγοράζουν βιβλία και να τα διαβάζουν. Ασχέτως από πού τα αγοράζουν…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.1.2014