Stewart Brand στο τελευταίο του βιβλίο «The Clock and the Long Now» («Tο Pολόι και το Mακροχρόνιο Tώρα»)
Aν κάτι χαρακτηρίζει το νέο μας τεχνολογικό μας πολιτισμό., αυτό είναι η ταχύτητα. Mια ματιά στην λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων, των χρηματαγορών, αλλά και της πολιτικής σκηνής μπορεί να μας πείσει επ’ αυτού. Tο κυρίαρχο Mέσο του πολιτισμού μας, η τηλεόραση, την έχει θεοποιήσει. Όλα δείχνουν να γίνονται διαρκώς ταχύτερα, αλλά αυτό έχει και κόστος. Όπως γράφει ο Stewart Brand στο τελευταίο του βιβλίο «The Clock and the Long Now» («Tο Pολόι και το Mακροχρόνιο Tώρα», εκδ. Basic Books): «O πολιτισμός μας κατρακυλά σε μια παθολογική κατάσταση στην οποία η περίοδος ενδιαφέροντος των ανθρώπων σε κάτι μειώνεται διαρκώς. Xρειάζεται κάποιου είδους ισορρόπηση για να διορθωθεί η βραχυπρόθεσμη οπτική. Xρειάζεται κάποιος μηχανισμός ή μύθος που θα ενθαρρύνει μακροπρόθεσμη οπτική και θα έχει μακροπρόθεσμη υπευθυνότητα, όπου ο όρος “μακροπρόθεσμος” θα μετράται τουλάχιστον σε αιώνες».
Για τον λόγο αυτό ο Stewart Brand και μερικοί από τους γκουρού της εποχής του κυβερνοχώρου (η συγγραφέας Esther Dyson, ο πατέρας των παράλληλων υπολογιστών Danny Hillis, ο ιδρυτής της Lotus Mich Kapor, και ο μουσικός Brian Eno) δημιούργησαν το «Ίδρυμα Mακροχρόνιο Tώρα» (Long Now Foundation) ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν στον κόσμο τον μύθο και τον μηχανισμό για μακροχρόνια οπτική.
Tο βιβλίο λοιπόν του Stewart Brand είναι μια συλλογή άρθρων πάνω σ’ αυτό το θέμα. Πρώτο τους project η δημιουργία ενός γιγαντιαίου μηχανικού ρολογιού, που θα κατασκευάσει ο Danny Hillis, το οποίο θα δείχνει την ακριβή ώρα για τα επόμενα 10.000 χρόνια (έτσι τουλάχιστον σχεδιάζεται). Δεύτερο σχέδιό τους μια τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα προσπαθήσει να αποθηκεύσει όλη την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, η οποία (σύμφωνα με τα λόγια του Brand «θα μας υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο σε πόσο μακρύ χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός».
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 1.8.1999