Έχουμε και λέμε: «Άγριο έγκλημα με θύμα έναν 27χρονο αλλοδαπό, πακιστανικής καταγωγής, σημειώθηκε στις 17.1.2013 στην οδό Τριών Ιεραρχών, στα Πετράλωνα… Αστυνομικοί λίγο αργότερα εντόπισαν και συνέλαβαν τους νεαρούς στο Σύνταγμα… Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: Τρία στιλέτα τύπου πεταλούδα, ένας σουγιάς, μία μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μία σιδερογροθιά, πολλά μεταλλικά σφαιρίδια, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και μία σφεντόνα. Στην οικία επίσης του 25χρονου βρέθηκαν πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής…».
Στο σπίτι εκείνου που ομολόγησε τη στυγερή δολοφονία στο Κερατσίνι, εκτός από όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης και ένα πτυσσόμενο κλομπ βρέθηκε και πάλι έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος εκτός από τη δολοφονία, ομολόγησε και την ένταξή του στο ναζιστικό αυτό μόρφωμα.
Τα δύο αυτά συμβάντα -ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, με θύματα κυρίως μετανάστες- δεν αποδεικνύουν νομικώς ότι η Χρυσή Αυγή είναι «εγκληματική οργάνωση», σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Είναι, όμως, σοβαρότατες ενδείξεις ότι σε (κάποιες; όλες;) τις οργανώσεις της λειτουργούν τρομοκρατικές ή παραστρατιωτικές ομάδες και συνεπώς -όπως ορθά επισημαίνει η «Δράση»- πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος. Στο κάτω κάτω της γραφής, εκείνοι που επιτέθηκαν κατά του άτυχου Παύλου Φύσσα, δεν περνούσαν τυχαία από τον τόπο της δολοφονίας. Ολα δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο σύστημα κινητοποίησης των τραμπούκων για τη διενέργεια τέτοιων πράξεων. Το είδαμε και πριν μια εβδομάδα με την επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΚΚΕ, το διαπιστώσαμε και μετά το προχθεσινό τραγικό συμβάν. Υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες που δολοφονούν.
Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές λοιπόν έχουν διττό έργο. Όχι μόνο να βρουν και να καταλογίσουν ευθύνες στους υπόλοιπους της ομάδας κρούσης, οι οποίοι μετείχαν στην επίθεση, αλλά να ανακαλύψουν και το εμφανές νήμα της οργάνωσης τέτοιων χτυπημάτων. Να βρουν σχέσεις, κώδικες επαφής, οργανωτικά σχήματα, πολιτικές διασυνδέσεις κ.λπ. Πιθανότατα, ένας απλός έλεγχος στο κινητό του κατηγορούμενου, μπορεί να δείξει πολλά: ποιος τον κάλεσε για συμπλοκή; Πώς; Ποιοι άλλοι εκλήθησαν στα όπλα; Έχουν κάποια σχέση αυτοί με τα προβεβλημένα στελέχη της Χρυσής Αυγής; Υπάρχουν σχέσεις με «Συνδέσμους Οπαδών» (ήτοι ομάδες χουλιγκάνων) συγκεκριμένων ομάδων; Ποιων, και πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διασύνδεση;
Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ολιγωρήσει απέναντι στα κρούσματα της βίας που πληθαίνουν. Πρέπει να ξεριζώσει το απόστημα κι αυτό δεν θα γίνει θέτοντας απλώς εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι μόνο το ζήτημα ότι θα μεταμορφωθεί σε κάποιο άλλο ναζιστικό μόρφωμα, όπως έγινε με τους ισλαμιστές στην Τουρκία. Το πρόβλημα είναι ότι η «τεχνογνωσία δράσης» αυτών των ομάδων θα συνεχίσει να υπάρχει και θα εφαρμοστεί από οργανώσεις με άλλο περιτύλιγμα, το οποίο μπορεί να μην είναι καν πολιτικό.
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει ανάγκη για νέα νομοθεσία όπως εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας. Μπορεί αν εφαρμοστεί ο νόμος 2928/2001 (αποκαλούμενος κάποτε «τρομονόμος») να βγάλει πολλά στη φόρα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.9.2013