Η μεγαλύτερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Το «Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ιδρύθηκε το 1863 στην Ελβετία και ήρθε στην Ελλάδα το 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Ολγας.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) έχει τεράστιο κοινωνικό έργο. Iδρυσε τρία μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα και η δράση του ξεκίνησε το 1878 όταν έφτιαξε πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματίες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1881 μοίρασε τρόφιμα και ρουχισμό στα θύματα του μεγάλου σεισμού της Χίου, το 1897 περιέθαλψε τραυματίες του ελληνοτουρκικού πολέμου κ.λπ. Η ιστορία του είναι παράλληλη με εκείνη του ελληνικού κράτους. Σε κάθε μεγάλη καμπή της ιστορίας μας ο ΕΕΣ είναι παρών για να συμπληρώσει τα κενά της κρατικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, όταν το ελληνικό Δημόσιο πάσχιζε να τακτοποιήσει τους ζώντες της μικρασιατικής καταστροφής, ο ΕΕΣ έφτιαξε αρχείο αναζητήσεων για τον εντοπισμό προσφύγων.
Αντίστοιχες ιστορίες προσφοράς έχουν όλοι οι 186 εθνικοί σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. «Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα, για τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, είναι η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου που πορεύεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προοδεύει συνολικά μέσω του ανθρωπισμού», γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο ΕΕΣ (redcross.gr) και γι’ αυτό ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός τιμήθηκε με τρία βραβεία Νομπέλ (1917, 1944, 1963).
Παρά το τεράστιο έργο του, παρά την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων εθελοντών, ο Ερυθρός Σταυρός έπεσε επίσης θύμα της ανθρώπινης φύσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταδίκη του ισχυρού ανδρός του ΕΕΣ, κ. Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή διότι ως πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» (ένα από τα τρία νοσοκομεία που ίδρυσε η οργάνωση) κρίθηκε ένοχος «για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφορικά με ποσό 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων που σύμφωνα με το κατηγορητήριο εισέπραξε ο Ανδρέας Μαρτίνης από την εταιρεία Hospitalia International στο πλαίσιο υπογραφής σύμβασης για αναβάθμιση του ξενοδοχειακού και νοσοκομειακού εξοπλισμού του Ντυνάν» (Καθημερινή 15.5.2019). Είχε προηγηθεί η καταδίκη για την περίοδο 2007-2010, όταν χρησιμοποίησε κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες, για να κάνει έκπτωση στις τιμές νοσηλείας επιφανών προσώπων.