Ουδείς παρακολουθούσε τον Γιώργο Τράγκα όταν έχτιζε την αμύθητη περιουσία του. Οταν λέμε «παρακολουθούσε» δεν εννοούμε με επισυνδέσεις και άλλα τέτοια. Αναφερόμαστε στην «Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», η οποία είναι η πρώτη που πέφτει από τα σύννεφα μόλις αποκαλυφθεί κάποιο σκάνδαλο.
Αυτό έγινε με τον βουλευτή Γρεβενών κ. Ανδρέα Πάτση, το ίδιο τώρα με την κ. Εύα Καϊλή. Μόλις γράψουν οι εφημερίδες για κάποια ατασθαλία, η Επιτροπή σπεύδει να κάνει τον έλεγχο, αυτόν που έπρεπε να είχε κάνει ώστε να μη γίνει η ατασθαλία. Η διαδικασία του «πόθεν έσχες» είναι προληπτική, αλλά η Επιτροπή λειτουργεί σαν τον ιατροδικαστή που εμφανίζεται μετά τον φόνο για να πει: «Είναι φανερό. Ο Χ χρηματιζόταν».
Το περίεργο είναι ότι στην ενδεκαμελή αυτή επιτροπή συμμετέχουν πολλοί δικαστές, με πρώτους τον αντιπρόεδρο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και όμως, ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος δεν αναφέρθηκε στις τρύπες του νόμου περί «πόθεν έσχες», που αφήνει τόσο μεγάλα ψάρια να ξεφεύγουν από τα δίχτυα του. Αντιθέτως, μίλησε για «αναποτελεσματικότητα του νόμου περί Τύπου».
Η κυβέρνηση, όμως, φρόντισε να έχει το νομικό οπλοστάσιο ώστε να αποσιωπήσει κάθε αποκάλυψη για τη βρωμερή αυτή υπόθεση. Είναι το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων. Το σκεπτικό μπορεί να είναι το εξής: Ο τόπος, λέει η κυβέρνηση, χρειάζεται «πολιτική σταθερότητα». Το επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Ν.Δ. κερδίζει κατά κράτος. Από την άλλη, όλες οι αποκαλύψεις περί υποκλοπών χαρακτηρίζονται «παραμύθι», «μύθος του Αισώπου», «αφηγήσεις» κ.λπ. Οι ειδήσεις αυτές, ωστόσο, «είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία», τομείς που διαχειρίζεται η κυβέρνηση με επιτυχία, κατά πως λένε οι δημοσκοπήσεις. Μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή η αναλήθεια των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση μπορεί να μοιράζει φυλακίσεις και χρηματικές ποινές στους εκδότες.
Στα σοβαρά τώρα. Εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται πάντα και παντού και όχι όπως ορμηνεύει ο κ. Ντογιάκος, «σε αυτούς τους ολίγους» που «χλευάζουν και απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς» (17.12.2022). Δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτος δικαίου σε μια χώρα όταν ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δηλώνει –δημοσίως μάλιστα– την ανάγκη επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου «σε αυτούς τους ολίγους» που δικαίως ή αδίκως τον ενοχλούν.