Ηταν χλιαρά τα χειροκροτήματα από τους πολλούς παρισταμένους στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΔΕΘ 17.9.2022). Λογικό. Οι ίδιοι άνθρωποι έχουν ακούσει από το ίδιο βήμα, τα ίδια πράγματα, πολλές φορές. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται χιλιάδες υγειονομικοί και άλλοι τόσοι εκπαιδευτικοί. Κάθε Σεπτέμβριο ακούν το μαγικό κόλπο της μείωσης των φόρων με την αύξηση των δαπανών. Το ενδιαφέρον λοιπόν στην αίθουσα ήταν εξαιρετικά μειωμένο.
Υπήρξαν όμως δύο στιγμές που το πλήθος ξεσηκώθηκε. Την πρώτη φορά όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «εμείς στα πανεπιστήμια θέλουμε δασκάλους και καθηγητές, δεν θέλουμε αστυνομικούς». Σύμφωνοι! Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι αυτό θέλουμε, αλλά δεν του ‘χουν πει ότι πλέον δεν έχουμε πια «πανεπιστημιακή αστυνομία», αλλά «εξωπανεπιστημιακούς περιπατητές»; Αυτοί, με απόφαση της κυβέρνησης, περιπολούν εκτός των ΑΕΙ και, αν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καλούν την αστυνομία;
Τη δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε θερμώς ήταν όταν εκστόμισε το «επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ». Αναμενόμενο. Οι κρατικοποιήσεις είναι γινάτι της Αριστεράς από την εποχή που ο Κώστας Τριπολίτης έγραψε το «έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε». Ομως, το πρόβλημα στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι η παραγωγός ΔΕΗ, αλλά το δίκτυο μεταφοράς. Υπάρχουν δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών (από ανεμογεννήτριες μέχρι φωτοβολταϊκά σε στέγες) που λιμνάζουν περιμένοντας να συνδεθούν. Κι αυτό διότι για πολλά χρόνια (και ιδιαιτέρως την εποχή της πρωθυπουργίας Τσίπρα) δεν έγιναν από τον ΔΕΔΔΗΕ οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο.
Επομένως, η λογική πρόταση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές πάνω στις οποίες θα επενδύσουν οι ιδιώτες. Αν αυτοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τότε μπαίνει το κράτος στην παραγωγή, όπως έγινε την περίοδο που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημιούργησε τη ΔΕΗ.
Στη σύγχρονη Ελλάδα, δυστυχώς πάμε ανάποδα. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια» (ΔΕΘ 10.9.2022). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε τον αριστερό λυρισμό. Μίλησε για «ενεργειακή δημοκρατία (…) για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας ταυτόχρονα».
Θαυμάσια, αλλά ουδείς είπε με καθαρό και συγκεκριμένο τρόπο τι ύψος επενδύσεων πρέπει να γίνουν στις υποδομές και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Διότι καλά είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και η «ενεργειακή δημοκρατία» αλλά χωρίς σύγχρονο δίκτυο δεν πάνε πουθενά.