Είναι περίεργο το σκεπτικό του κ. Νίκου Φίλη («που είσαι νιότη…») ο οποίος είδε ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδίδει και πάλι στο ρόλο της ιδεολογική χροιά που διχάζει το λαό και δεν υπηρετεί τη Δημοκρατία. (…) Δεν μίλησε ως ο θεσμός που επιχειρεί να ενοποιήσει και να εκπροσωπήσει το σύνολο του λαού, αλλά μάλλον ως η συνταξιούχος δικαστικός, που επέλεξε εμμέσως να ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη».
Δεν γνωρίζουμε πώς συμπέρανε ο κ. Νίκος Φίλης ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επέλεξε εμμέσως να ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη». Μάλλον το διάβασε στο Twitter, ή στην εφημερίδα «Εστία» που ανέδειξε προχθές (25.7.2022) το θέμα. Εμείς πάλι το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η «συνταξιούχος δικαστικός» θα ξέρει κάτι παραπάνω από τους «αιώνιους» φοιτητές και ότι η ΠτΔ εκστόμισε το δημοκρατικώς κοινότοπο ότι «η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. (…) Οι δικαστές (…) κρίνονται και δεν στοχοποιούνται. Ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρα-τία μας» (24.7.2022).
Οσο για τα υπόλοιπα που λέει ο κ. Φίλης, πρέπει να σημειώσουμε ότι δυο σκασίλες είχε για να διχαστεί ο λαός και μία είναι για την αποφυλάκιση ή μη του κ. Δημήτρη Λιγνάδη. Δεν τον είδαμε, δα, να διχάζεται για την αποφυλάκιση του ντράμερ κ. Γιώργου Γιαννόπουλου, ο οποίος –όπως γράφαμε χθες– είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 12 ετών για ασέλγεια εις βάρος εξάχρονης. Οπως έγινε και στην υπόθεση Λιγνάδη, το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, αλλά τού χορήγησε αναστολή με περιοριστικούς όρους μέχρι την έφεση.
Πώς και γιατί λοιπόν «ο λαός διχάστηκε» για την υπόθεση Λιγνάδη αλλά δεν διχάστηκε για την υπόθεση Γιαννόπουλου; Εκτός αν ο λαός των τρολ, που τα τελευταία χρόνια δίνει γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το 40%-50% του συνόλου του πληθυσμού. Τότε, ναι! Σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για διχασμό.
Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Φίλης αναφέρεται στο αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους του κ. Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος εξέτισε 7,5 από τα 20 χρόνια που είχε καταδικαστεί για ληστείες και ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικών κ.ά. Δεν γνωρίζουμε αν η απεργία πείνας του κ. Μιχαηλίδη πείσει τους δικαστές, αφού έχει και μία δραπέτευση από αγροτικές φυλακές στο ιστορικό του. Ομως το επιχείρημα του κ. Φίλη «να μην έχουμε τα μεθεόρτια της Αποκατάστασης με ένα τραγικό συμβάν, με το ενδεχόμενο να πεθάνει ο πρώτος απεργός πείνας μετά τη Μεταπολίτευση στη χώρα μας», κάηκε από την απεργία πείνας του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ακριβώς τα ίδια.