Είναι φορές που τα κοινωνικά δίκτυα αξίζουν την ταλαιπωρία που υφίσταται κάποιος παρακολουθώντας τα. Υπάρχουν λογαριασμοί που δεν έχουν χολή, αλλά συμπληρώνουν τη γνώση του κόσμου, πάνε μακρύτερα από την παραδοσιακή δημοσιογραφία. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ψευδώνυμος «Θείος Θανάσης» (@theiosthanassis) στο Τwitter, που ασχολείται κατά κύριο λόγο με τα κινηματογραφικά.
Προχθές, πολλά sites είχαν την είδηση ότι «ενώ είχε κανονιστεί προβολή ταινίας για τους δημοσιογράφους στο Ιντεάλ (επί της οδού Πανεπιστημίου), ξαφνικά έπεσε τμήμα του διπλανού κτιρίου πάνω στον κινηματογράφο ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα στην οροφή». Η πραγματική είδηση όμως, όπως συμπλήρωσε ο @theiosthanassis, ήταν το διπλανό κτίριο. «Κατέρρευσε ένα μέρος από το ιστορικό κτίριο του –πάλαι ποτέ– Ελληνικού Ωδείου στον αριθμό 3 της οδού Φειδίου. Οι ζημιές στον κινηματογράφο Ιντεάλ ήταν “παράπλευρη απώλεια”».
Ταυτοχρόνως παρουσίασε την ιστορία του κτιρίου: «Είναι/ήταν από τα πιο ιστορικά της πόλης. Χρονολογείται στα 1836. Χτίστηκε για να αποτελέσει την οικία του πρώτου πρέσβη της Αυστρίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Εργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα Κ. Roesner υπό την επίβλεψη του Γερμανού Gustav Adolph Lueders. Το σπίτι του πρέσβη Prokesch, σύμφωνα με την περιγραφή του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, είναι “ένα από τα κτίρια στην άκρη της Αθήνας προς την Πάρνηθα είναι μια απλή, γεμάτη αρχοντιά βίλα. […] Εδώ μέσα η Αθήνα είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Νεάπολη, τη Βιέννη και την Κοπεγχάγη”. Στα χρόνια που πέρασαν το κτίριο στέγασε διάφορες δραστηριότητες. Το 1919 έγινε έδρα του νεοϊδρυθέντος από τον Μανώλη Καλομοίρη ωδείου, διατηρώντας αυτή την ιδιότητα ώς το 1971. Η επιγραφή παραμένει στη θέση της ώς σήμερα. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και το 2006 αγοράστηκε από το Υπ. Πολιτισμού για να διασωθεί. Θα βρείτε αρκετά άρθρα έκτοτε, αλλά δεν είναι έκπληξη πως τελικά δεν έγινε τίποτε» (Τwitter, 21.7.2022).
Με αφορμή αυτό αλιεύσαμε και άλλες πληροφορίες, όπως ότι δύο χρόνια πριν η μη κερδοσκοπική εταιρεία Monumenta έστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στην οποία επισήμανε την άθλια κατάσταση του κτιρίου και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για να αποφευχθεί αυτό που έγινε προχθές, δηλαδή η κατάρρευση ενός ιστορικού κτιρίου στην καρδιά της Αθήνας, μερικά μέτρα μακριά από εκεί όπου γίνονται οι μεγάλες παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό της Πανεπιστημίου.
Φευ! Το υπουργείο Πολιτισμού αποδείχθηκε, όπως θα έλεγε ο Αντονι Γκίντενς, πολύ μικρό για τα μεγάλα και πολύ μεγάλο για τα μικρά, όπως είναι οι δημόσιες σχέσεις της υπουργού.