Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι περί Τύπου στην Ελλάδα, θα έπρεπε να μη μιλάει κανείς.
Δεν έχει μετρηθεί η επικινδυνότητα των fake news, αλλά το σίγουρο είναι πως δημιουργούν πολιτική δυναμική που φτάνει μέχρι το Στρασβούργο. Και η έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontières, RSF), που έγινε μέγα θέμα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έχει το βασικό χαρακτηριστικό των fake news: μισές αλήθειες που καταλήγουν σε ένα μεγάλο ψέμα.
Οι μισές αλήθειες είναι όλα τα περιστατικά που αναφέρει. Ναι, δολοφονήθηκε ένας δημοσιογράφος και οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να διαλευκάνουν την υπόθεση. Αλλά μιλάμε για τις ίδιες Αρχές που δεν έχουν στείλει στο σκαμνί τους δολοφόνους άλλων τριών ανθρώπων το 2010 στη Marfin. Ετσι κι αλλιώς, η Ελληνική Αστυνομία αργεί να πάρει μπρος όταν βρίσκεται μπροστά σε νέες μορφές εγκληματικότητας. Σχεδόν 30 χρόνια έκανε για να εξαρθρώσει τη «17 Νοέμβρη».
Ναι, είναι αλήθεια ότι προπηλακίστηκε μια Ολλανδή δημοσιογράφος –όχι γιατί έκανε δύσκολες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, αλλά γιατί άγγιξε το καυτό για διάφορους ψεκασμένους ακροδεξιούς θέμα της μετανάστευσης– με αποτέλεσμα να δηλώσει ότι θα φύγει από την Ελλάδα. Αλλά μιλάμε για μια χώρα όπου χουλιγκάνοι κάθε απόχρωσης βάζουν γκαζάκια στα σπίτια δημοσιογράφων. Και ο μεν Αρης Πορτοσάλτε μάλλον δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν πού να πάνε. Ολως παραδόξως, οι εκθέσεις των RSF δεν αναφέρονται ποτέ σε προπηλακισμούς, δολοφονίες χαρακτήρων, ακόμη και φυσική βία αυτών που η «προοδευτική προπαγάνδα» απαξιώνει ως «συστημικούς» δημοσιογράφους ή έστω ανθρώπων που τους μοιάζουν. Να θυμίσουμε ότι γρονθοκοπήθηκε στα Εξάρχεια γνωστός σκηνοθέτης γιατί έμοιαζε φυσιογνωμικώς με δημοσιογράφο που δεν ήταν της αρεσκείας των καλόπαιδων.
Αυτές και άλλες μισές αλήθειες φτιάχνουν το μεγάλο ψέμα της 108ης θέσης στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, κάτω από την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.
Εχουμε γράψει πολλάκις για το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας σε ό,τι αφορά την ελευθεροτυπία, όπως και την ευεργετική (σε αυτήν την περίπτωση) ανομία· αν εφαρμόζονταν οι νόμοι περί Τύπου στην Ελλάδα, θα έπρεπε να μη μιλάει κανείς. Αλλά όχι και να ζητάει και το βόδι ένα κόμμα που έριξε στην αρένα του συνεδρίου του συρραφή βίντεο με μια δημοσιογράφο να κομπάζει κατά την εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων.
Οσο για τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», τι να πούμε; Ας πρόσεχαν λίγο τις πηγές τους ή, έστω, ας διασταύρωναν όσα διάφοροι καλοθελητές τούς ψιθύριζαν.