Τελικώς, όπως θα έλεγε και ο Αμερικανός δοκιμιογράφος Χένρι Λούις Μένκεν, στο Μισισίπι και σε άλλες ένδεκα πολιτείες των ΗΠΑ «θα είναι νόμιμο για τις γυναίκες να αποφεύγουν τις εγκυμοσύνες χρησιμοποιώντας την αριθμητική, αλλά θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τη φυσική ή τη χημεία».
Το ίδιο όμως ισχύει στην Πολωνία και στη Μάλτα, όπου (σύμφωνα με τους New York Times, 24.6.2022) κινδύνευσε η ζωή μιας 36χρονης Αμερικανίδας, ύστερα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αναγκάστηκε, παρά την επιβαρυμένη κατάστασή της, να ταξιδέψει στην Ισπανία για να κάνει άμβλωση, αφού στη Μάλτα η πρακτική απαγορεύεται ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας. Ολική απαγόρευση αμβλώσεων υπάρχει και στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου: στο πριγκιπάτο της Ανδόρας (βρίσκεται μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας), στον Αγιο Μαρίνο (περίκλειστο από την Ιταλία), ενώ στο Λιχτενστάιν (μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας) και στο Μονακό επιτρέπεται μόνον όταν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρξε ποτέ «Roe v. Wade», όπως ήταν η ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1973, αυτή που τώρα ανατράπηκε από τη νέα σύνθεση του Δικαστηρίου. Κάθε χώρα κάνει τα δικά της και μάλιστα με τις ευλογίες του δικού μας Supreme Court. «Αν διαβάσει κανείς την αντίστοιχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔΔΑ) θα δει ότι το βασικό σκεπτικό είναι παρεμφερές (τα ζητήματα είναι ηθικά, τα κράτη δικαιούνται ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως και η Ιρλανδία δικαιούται να απαγορεύει ακόμη και αμβλώσεις αναγκαίες για προστασία της υγείας της γυναίκας, διότι εκείνη… μπορεί να ταξιδέψει στην Αγγλία). Εξαίρεση αναγνωρίστηκε όταν απειλείται η ζωή, πράγμα που δεν αμφισβητείται στις ΗΠΑ», έγραψε ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου, ο οποίος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις αντιδράσεις την Ευρώπη περί αμερικανικού μεσαίωνα: «Πολλές αμερικανικές πολιτείες (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη κ.λπ.) παρέχουν προστασία ευρύτερη (δικαίωμα άμβλωσης έως την 24η εβδομάδα) από αυτήν που παρέχεται σε αντίστοιχες χώρες στην Ευρώπη. Ακόμη και ο νόμος του Μισισίπι που κρίθηκε συνταγματικός (15 εβδομάδες) είναι πιο επιεικής από τον γαλλικό! Αντίστοιχα ισχύουν για πλείστα άλλα δικαιώματα, από το δικαίωμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (που δεν προστατεύει το ΕΔΔΑ) έως την ελευθερία της έκφρασης» («Τα Νέα», 17.6.2022).
Γιατί λοιπόν τόσος σπαραγμός για μια απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, που λέει πάνω-κάτω ό,τι είχε πει και το Ευρωπαϊκό; Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ είναι η πρωτεύουσα χώρα των media. Οτιδήποτε απασχολεί τα αμερικανικά ΜΜΕ θα μεταφερθεί ως θέμα σε όλο τον κόσμο. Ο δεύτερος και σημαντικότερος: η απόφαση «Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization» είναι σαν την εκλογή Τραμπ και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Καταρρίπτει το αξίωμα της αέναης προόδου στη Δύση και επιβεβαιώνει την απάντηση που θρυλείται ότι έδωσε ο Βενιαμίν Φρανκλίνος όταν ρωτήθηκε τι πολίτευμα έχουν οι ΗΠΑ: «Δημοκρατία, μαντάμ. Αν μπορείτε να την κρατήσετε».