Ακρίβεια υπάρχει παντού στον κόσμο. Λίγο η έκρηξη της ζήτησης μετά την πανδημία, κάτι περισσότερο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες διαταραχές στην αγορά ενέργειας και σιτηρών, το πορτοφόλι των Ευρωπαίων ματώνει απ’ άκρου εις άκρον της Γηραιάς Ηπείρου.
Πουθενά όμως η ακρίβεια δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα. Δεν θα αναφερθούμε σε αυτά που λένε στα δελτία ειδήσεων, όπως ότι στο πλούσιο Μονακό έχουν φθηνότερη βενζίνη από τη φτωχή Ελλάδα. «Ας όψονται οι φόροι», υποστηρίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελευταίο πρατηριούχο. Ομως οι ίδιοι φόροι υπήρχαν και πριν από την κρίση και παρ’ όλα αυτά «ο ενεργειακός πληθωρισμός, δηλαδή η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, τον Μάιο (σε σχέση με τον Μάιο του 2021) ήταν στην Ελλάδα 60,9% έναντι 39,2% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον Απρίλιο ήταν 57,6% έναντι 37,5% στην Ευρωζώνη. Και αυτές οι αποκλίσεις υπάρχουν μετά τις κρατικές επιδοτήσεις προς τους Ελληνες καταναλωτές, οι οποίες είναι από τις πιο γενναιόδωρες μεταξύ των κρατών-μελών του ενιαίου νομίσματος» («Καθημερινή», 6.6.2022).
Και να ήταν μόνο η ενέργεια! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις όλων σχεδόν των τροφίμων, ακόμη και των λαχανικών, που έχουμε σε υπερεπάρκεια και εξάγουμε. Μεταξύ Απριλίου του 2021 και Απριλίου του 2022, τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 13,8% έναντι 9,3% στην Ευρωζώνη. Το ίδιο διάστημα, τα τρόφιμα στην Ελλάδα ανηφόρισαν κατά 11,3% έναντι 7,7% στην Ευρωζώνη. Το ψωμάκι: 13,1% στην Ελλάδα έναντι 8,6% στην Ευρωζώνη. «Ακόμη και δυόμισι φορές πάνω μπορεί να πληρώνει ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα τις βρεφικές πάνες, αλλά και αρκετά άλλα προϊόντα που παράγονται από τους πλέον γνωστούς πολυεθνικούς ομίλους, από ό,τι ένα νοικοκυριό στη Γερμανία», έγραφε σχετικώς η «Καθημερινή».
Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης υπόσχεται περισσότερους ελέγχους, και πιθανώς να τους κάνει. Μόνο που ένας αγορανόμος δεν φέρνει την άνοιξη στις τιμές. Δεν έχουμε πρόβλημα με μία εταιρεία ενέργειας, δύο σούπερ μάρκετ ή τρία βενζινάδικα. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά που είχαν επισημανθεί από τη μισητή τρόικα, έγινε προσπάθεια να θεραπευτούν διά του μνημονίου, αλλά η πάνδημη αντίσταση επιχειρηματιών, υπουργών και λαού τις απέτρεψε. Και τώρα τις πληρώνουμε.
Ο πίνακας της ακρίβειας που δημοσίευσε την Κυριακή η «Κ» δείχνει κάτι σημαντικότερο. Σε μια παγκόσμια κρίση όλες οι χώρες πλήττονται, αλλά όπως έγινε το 2008, έτσι και τώρα η Ελλάδα είναι και πάλι η πλέον ευάλωτη. Αυτό πρέπει να προσέξουμε και όχι μόνο τις τιμές…