Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παράστασης που έδωσαν οι 15 συνδικαλιστές της Λυρικής δεν είναι ότι ανέβηκαν στη σκηνή. Σε δημόσιο φορέα εργάζονται και επομένως κάνουν ό,τι θέλουν. Πάλι καλά, να λέμε, που δεν κατέλαβαν το κτίριο ή δεν μπούκαραν στο γραφείο του προέδρου για να χτυπήσουν το χέρι τους στο γραφείο, όπως έκανε και ο αλήστου μνήμης πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. Ετσι κι αλλιώς, ο συνδικαλιστικός μπαχτσές έχει απ’ όλα. Κάποτε είχαν καταλάβει το μηχανογραφικό της ΔΕΗ για να ελέγξουν εάν εφαρμόζεται δικαίως το «χαράτσι» που μετά ονομάστηκε ΕΝΦΙΑ.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δήλωσή τους, ότι συνδιοικούν τη Λυρική Σκηνή. Ανέβηκαν για να πουν ότι «εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κίνηση που έκανε η διοίκηση, χωρίς να ερωτηθούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει μια μονομέρεια με το θέμα του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου».
Δεν ερωτήθηκαν, λοιπόν, αλλά έσπευσαν να απαντήσουν, όπως απαντά διαχρονικώς ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας μας: αν εισβάλουν σε μια χώρα οι Αμερικανοί, είναι κατά των Αμερικανών, αν εισβάλουν οι Ρώσοι, είναι υπέρ της ειρήνης. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είδαμε να στήνονται στην πλατεία Συντάγματος λαϊκά δικαστήρια υπό την προεδρία του κ. Κώστα Καζάκου. Ποιον να δικάσεις αν «εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου»; Τον επιτιθέμενο ή τον αμυνόμενο; Για «μονομέρειες», είμαστε τώρα;
Αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό «πολυμέρειας» στην τέχνη. Οπως έγραψε ο μουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων κ. Μάνος Επιτροπάκης, «μας προτάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουμε τη συναυλία με τον Εθνικό Υμνο της Ουκρανίας (…) αλλά το ΚΚΕ και οι τυπικοί και άτυποι εκπρόσωποί του δημιούργησαν επεισόδιο στην Ορχήστρα και τη Χορωδία, ζητώντας να μην παιχτεί ο Υμνος της Ουκρανίας, αλλά να παίξουμε κάτι άλλο υπέρ της… “Ειρήνης των Λαών”!» (fb, 3.3.2022).
Γράφαμε προ ημερών ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης ζητούσε από την Ελλάδα να κρατήσει ουδετερότητα στον πόλεμο που είχε ξεκινήσει ο επιτιθέμενος ναζισμός της Γερμανίας στην καπιταλιστική Αγγλία. «Η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία» έγραφε στις 16.11.1940. O πρώην γραμματέας του ΚΚΕ αυτοκτόνησε –όντας εξόριστος από τους συντρόφους του– στη Σιβηρία, αλλά το πνεύμα του ζει. Στη Λυρική σκηνή, στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στο έντεχνο τραγούδι όπου οι μελωδοί, όπως σάρκασε και ο ημέτερος Ανδρέας Πετρουλάκης, ετοιμάζονται να κάνουν συναυλία για τον πόλεμο στη Μιανμάρ.